Stedendriehoek / Achterhoek

Boer krijgt bonus als hij stopt: dit zijn de eerste reacties

Een boer in een koeienstal
Een boer in een koeienstal © ANP
UDDEL - Het kabinet wil een stopbonus voor boeren die in de buurt van natuurgebieden veel stikstof uitstoten. Vanaf april volgend jaar krijgen duizenden boeren een aanbod. Ze kunnen innoveren, verhuizen of stoppen. Als een boer stopt, krijgt hij 120 procent van de waarde van zijn boerderij.
De meest betrokken ministers hebben dat vanochtend besproken. Boeren hoeven niet aan de regeling mee te werken, maar dan krijgen ze wel te maken met aanzienlijk strengere milieueisen en wordt het veel moeilijker om door te gaan. Dat schrijft de NOS dinsdag.
Vrijdag wil het kabinet met de definitieve plannen naar buiten komen. Daarin moet ook een stikstofheffing voor alle bedrijven zijn opgenomen. Vervuilende fabrieken zullen dan flink moeten betalen voor hun stikstofuitstoot. Het systeem is vergelijkbaar met de heffing die bedrijven betalen voor de uitstoot van CO2.

Hoe reageert de Gelderse landbouwwereld op de plannen?

Wim Brouwer, voorzitter van LTO Noord Gelderse Vallei.
Wim Brouwer, voorzitter van LTO Noord Gelderse Vallei. © Omroep Gelderland
Wim Brouwer (LTO Gelderse Vallei) is helder. "Dit plan gaat nergens over. Laten we eerst eens goed onderzoeken wat de staat van de natuur is, voordat er zo met maatschappelijk geld wordt omgesprongen."
Hij vervolgt: "Er zullen vast ondernemers blij zijn met dit voorstel. Maar in mijn ogen is het zo: of je laat je vrijwillig uitkopen en doe je dat niet, wordt het je zo moeilijk gemaakt dat je wel moet stoppen."
Thijs Wieggers.
Thijs Wieggers. © Archief Omroep Gelderland
Thijs Wieggers (boer en bestuurslid van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond in Gelderland) is ook niet enthousiast. "Weten ze in Den Haag nu ineens precies wie ze allemaal moeten uitkopen? Ik vind het niet normaal hoe ze met voedselproducenten omgaan. Laat ze mensen in armoede helpen en daar geld insteken."
Volgens Wieggers is het aanbod van '120 procent' helemaal niet zo rooskleurig. "De waarde van bedrijven in de buurt van de natuurgebieden zal halveren", voorspelt hij. "Wat heb je dan aan 120 procent van de waarde? Helemaal niets."
Bart Kemp, voorman van boerenactiegroep Agractie.
Bart Kemp, voorman van boerenactiegroep Agractie. © Omroep Gelderland
Bart Kemp van Agractie is voorzichtig positief: "Als het de menselijke maat heeft en echt met zorgvuldigheid gebeurt, want dat heeft Remkes geadviseerd. Kom niet met het mes op de keel, maar ga eerst zorgvuldig het proces in om met boerengezinnen te spreken over de toekomst. We moeten even concreet afwachten wat er staat in die brief, maar we hopen dat die zorgvuldigheid er wel in zit."