Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Vader en zoon openen unieke schoonmaakschool

De nieuwe schoonmaakschool in Bemmel
De nieuwe schoonmaakschool in Bemmel © Omroep Gelderland
BEMMEL - Geen stofnesten, kleverige vloeren, maar blinkende ramen en frisse kamers: bijna iedereen kan een schoon gebouw of huis waarderen. In Nederlands Eerste Schoonmaak Opleidingscentrum in Bemmel wordt geleerd hoe je dat voor elkaar krijgt. Het is een initiatief van Kees Aalbers en zijn zoon Jeroen.
Kees begon 48 jaar geleden zijn schoonmaakbedrijf en Jeroen leidt mensen op tot schoonmaker. Volgens hen zijn veel opleidingslocaties ongeschikt: er is te weinig ruimte of er moet veel gelopen worden tijdens de training, waardoor er onnodig tijd verloren gaat.

Nagebouwde bungalow en patiëntenkamers

Dat moet beter kunnen, vonden de twee. Daarom liet de familie Aalbers een opleidingscentrum neerzetten in Bemmel, met onder andere nagebouwde patiëntenkamers, een vakantiebungalow, heel veel glas en bijna alle type vloeren. Veel vormen van schoonmaak kunnen er dan ook worden geleerd.
Kijk hoe het eraan toe gaat op de schoonmaakschool:
Vader en zoon openen unieke schoonmaakschool
Volgens Kees en Jeroen is het centrum uniek in Nederland. De opleiding, die vorige week officieel geopend werd, biedt plaats aan ruim 120 cursisten.

'We nemen de schoonmaker serieus'

Ook in de schoonmaakbranche is een tekort aan medewerkers. Volgens de Rabobank ziet ongeveer de helft van de schoonmaakbedrijven het aantrekken van personeel als de grootste uitdaging van dit moment en de komende jaren.
"Ik heb een passie voor schoonmaak", zegt Kees. "Met deze opleiding proberen we de mensen te enthousiasmeren voor het vak, dat wel eens ondergewaardeerd wordt. Wij laten zien dat we de schoonmaker serieus nemen."
Zoon Jeroen denkt er ook zo over: "Ja, schoonmaak is en blijft fysiek zwaar werk, maar we tonen hier dat het ook leuk kan zijn.”, zei hij eerder in vakblad Clean Totaal.