Rivierengebied

Broodfokker vrijgesproken van dumpen 24 verwaarloosde chihuahua's

Een van de opgevangen hondjes.
Een van de opgevangen hondjes. © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - De 51-jarige man uit Tiel die werd verdacht van het mishandelen en achterlaten van de 24 chihuahua's in Geldermalsen, is dinsdag vrijgesproken door de rechtbank. De hobbyfokker heeft al die tijd ontkend iets te maken te hebben met de gedumpte hondjes.
De 24 hondjes werden in januari achtergelaten aan een paal in Geldermalsen. Een wandelaar trof de dieren aan in zeer slechte staat. De beestjes waren ernstig verwaarloosd en zaten met een touw vast, waardoor sommige dieren bijna stikten.
De chihuahua's waren niet goed verzorgd. Ze hadden kale plekken, klitten en rotte of zelfs geen tanden. Sommige van de dieren waren hoogzwanger. Voor een paar hondjes kwam de hulp bijna te laat. Ze zijn uiteindelijk allemaal opgevangen door een dierenasiel in Tiel, dat de beestjes weer gezond heeft gekregen.

DNA op touw

De verdachte kwam in beeld omdat op een van de touwtjes waarmee de hondjes waren vastgebonden, DNA is aangetroffen van de broodfokker. De man fokt als hobby hondjes en is arbeidsongeschikt verklaard. Hij zei tegen de rechter dat hij de hondjes al ruim drie jaar voor de vondst had verkocht aan een man uit Houten.
De verdachte verklaarde voor de rechter dat hij alleen wist dat de koper uit Houten kwam. Contactgegevens of een rekening van de verkoop van 2500 euro had hij niet. Op de touwtjes van de hondjes is geen ander menselijk DNA gevonden.
De officier van justitie was er daarom van overtuigd dat de fokker de persoon was die de hondjes had achtergelaten aan de paal. Het Openbaar Ministerie eiste daarom een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.
De rechter vindt dat er te weinig bewijs is dat de broodfokker nog steeds de eigenaar was. De man is daarom vrijgesproken.