Liemers / Achterhoek

Dit moet je doen als je een granaat of bom vindt

De granaat in Lengel is tot ontploffing gebracht door de EOD.
De granaat in Lengel is tot ontploffing gebracht door de EOD. © 112Achterhoek-nieuws/NewsUnited
LENGEL - In een braakliggend stuk land is zondag een Engelse brisantgranaat aangetroffen door mensen met een metaaldetector. Zo'n granaat kan instabiel zijn en dus zeer gevaarlijk. Wat moet je eigenlijk doen als je op een granaat of bom stuit?
Liefhebbers die stukken land afzoeken met een metaaldetector of vissers die niet met een hengel, maar met een grote magneet op pad gaan. Iedereen kan zomaar op een explosief stuiten. Het kan zelfs gebeuren als je werkzaamheden uitvoert in je eigen achtertuin.
Er bestaan strenge regels die je moet naleven. In maart heeft een man met een metaaldetector nog een bom uitgegraven 'met gevaar voor eigen leven'. Dat is dus absoluut niet de bedoeling. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) durfde de bom in Wolfheze toentertijd niet eens te verplaatsen, omdat deze zo instabiel was.
Maar wat moet je dan wel doen als je een bom of granaat vindt?
• Volgens defensie moet je vooral niet in de buurt komen van het explosief. Raak het niet aan en neem het vooral niet mee.
• Ben je bezig met graafwerkzaamheden? Stop direct, dat kan gevaarlijk zijn.
• Bel direct te politie via het nummer 0900-8844, ook in het geval dat je niet zeker weet of het een explosief is.
• Zorg ervoor dat andere mensen ook niet in de buurt kunnen komen van het mogelijke explosief dat je hebt gevonden.
• De politie zal inschatten wat er moet gebeuren en of de EOD ter plaatse moet komen.
Het zoeken naar schatten wordt steeds populairder. Magneetvissers vinden het spannend. Ben je op pad geweest met een magneet en heb je in het water iets aangetroffen wat lijkt op een bom of granaat, dan gelden er weer andere regels:
• Hangt het explosief aan je magneet? Laat het dan zitten. Hang het terug in het water. Verroest metaal kan namelijk breken. Daarnaast kan op moderne granaten of wapens dna zitten en dat blijft het beste bewaard in water.
• Bel ook in dit geval de politie via 0900-8844, daar bepalen ze of de EOD moet worden ingeschakeld.
• Blijf op de plek waar je het hebt gevonden, totdat de politie er is.

Zie ook: