Achterhoek

Jan (72) en Gerard (80) voelen zich als een vis in het water bij The Hohnerboys

GAANDEREN - Al van jongs af aan is Jan ter Voert (72) uit Nieuw Wehl bezig met muziek. "We waren met een groot gezin en mijn moeder kon vreselijk goed zingen. Aan tafel werd vaak muziek gemaakt, met potten en pannen. Dan begon het gedonder", vertelt Jan.
Jan begon al op jonge leeftijd met mondharmonicaspelen. Op latere leeftijd moest hij voor zijn werk vaak naar het buitenland. "Ik heb veel in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland gewerkt. Als ik daar naartoe moest rijden, had ik in het zijvakje van mijn Mercedes altijd de mondharmonica liggen en dan kon ik zo een paar uur spelen."
Er gaat geen dag voorbij zonder dat Jan met muziek bezig is. "Ik kon eerder mondharmonica spelen dan praten. Muziek is plus en min. Het is er voor vrolijkheid en verdriet, maar meestal ben ik vrolijk", zegt hij lachend in gesprek met presentator Jochem van Gelder in Van Gelders Grijs.
Jochem in gesprek met Jan ter Voert over zijn liefde voor de mondharmonica
Jochem in gesprek met Jan ter Voert over zijn liefde voor de mondharmonica © omroep gelderland
Sinds vier jaar zit Jan bij Mondharmonicagroep The Hohnerboys in Gaanderen. Het is één van de oudste, nog actieve mondharmonicaverenigingen van Nederland. "We zijn in 1933 opgericht met als idee om de jongeren van de straat te houden", zegt voorzitter Gerard Raben (80). Zelf was Gerard 16 jaar, toen hij bij de vereniging ging. "Ik was niet goed in voetballen en niet echt sportief, maar mondharmonica spelen kon ik goed."
De liefde voor het instrument zit hem voor Gerard vooral in het geluid. "Je kunt er alle tonen op spelen en daardoor ook alle muziek, van klassiek tot country. Dat maakt het ook zo leuk."
In Gaanderen en omgeving hebben The Hohnerboys veel opgetreden. In de loop der jaren kwamen er ook vrouwen bij de groep, maar dat heeft de naam nooit doen veranderen. "De groep is destijds vernoemd naar het merk van het muziekinstrument 'Hohner' en tijdens een ledenvergadering hebben de dames die er toen bij zaten besloten dat de naam Hohnerboys moest blijven", legt voorzitter Raben uit.
Gerard Raben tijdens het optreden voor een uitverkochte zaal in Gaanderen
Gerard Raben tijdens het optreden voor een uitverkochte zaal in Gaanderen © Omroep Gelderland

Nieuwe leden nodig

Zoals voor veel verenigingen geldt, zijn ze in Gaanderen ook altijd op zoek naar nieuwe leden. "We gaan binnenkort een eenvoudige cursus geven aan mensen die al een beetje mondharmonica spelen, zodat ze makkelijk kunnen instappen", zegt voorzitter Raben. Want er zijn nieuwe leden nodig om te kunnen blijven bestaan.
Wat kan ik doen om zo gelukkig mogelijk oud te worden? In een nieuw seizoen Van Gelders Grijs gaat Jochem van Gelder op bezoek bij Gelderse clubs en verenigingen, om daar met ouderen te praten over hun gezamenlijke passie.

Bekijk hier de uitzending:

Van Gelders Grijs: The Hohnerboys uit Gaanderen