Gelderse Vallei

Mag de provincie met verf op wolf schieten? De rechter buigt zich erover

Paintball wordt ingezet om wolven af te schrikken.
Paintball wordt ingezet om wolven af te schrikken. © Pixabay/bewerking Omroep Gelderland
OTTERLO - Mag de provincie Gelderland met paintballgeweren op de wolf schieten? Daarover buigt de bestuursrechter zich vandaag in de rechtbank in Utrecht. De Faunabescherming wil beschieting van de wolf voorkomen en spande een zaak aan tegen de provincie.

Update:

Met paintball wil de provincie een jonge wolf op Nationaal Park De Hoge Veluwe verjagen omdat die te tam zou worden. Op beelden is te zien dat de wolf meermaals dichtbij mensen komt. Voor beschieting is een ontheffing nodig omdat de wolf een beschermde diersoort is. Die ontheffing verleende de provincie eind oktober.
De Faunabescherming is tegen het verstoren van de wolf en eist dat de verleende ontheffing wordt ingetrokken. De natuurorganisatie meent dat verstoring van de beschermde diersoort verboden is. “Paintballbeschietingen zouden tot onomkeerbare schade aan de wolf kunnen leiden, zelfs tot zware verwonding of dood”, stelt Harm Niesen van De Faunabescherming.

Nog niet geschoten

In afwachting van de uitspraak, besloot de voorzieningenrechter vorige week woensdag dat de provincie per direct moest stoppen met het beschieten van de wolf. Volgens de provincie was er toen nog niet geschoten op het dier.
De provincie Gelderland wil niet inhoudelijk op de zaak reageren, zolang de rechter geen uitspraak heeft gedaan. Eerder gaf een woordvoerder aan waarom de paintballontheffing noodzakelijk zou zijn: "De wetgeving voorziet in noodgevallen. Als de wolf te dicht bij mensen in de buurt komt, zijn er aanwijzingen dat de wolf niet schuw genoeg is. Uitgangspunt is dat je dan actie onderneemt. Hiervoor is de ontheffing toegekend."
De paintballontheffing geldt in heel Gelderland gedurende een half jaar. In de ontheffing is te lezen dat het voorgeschreven paintballgeweer wereldwijd wordt gebruikt door politie-eenheden bij crisissituaties. Het zou weinig kans geven op verwonden van het doelwit.
Vandaag wordt de kwestie inhoudelijk besproken in de rechtbank. Of er direct uitspraak volgt, hangt af van het verloop van de zaak. Dat is niet gebruikelijk bij dit soort bestuursrechtszaken. In de regel volgt een schriftelijke uitspraak na twee weken.

Meer juridische stappen

De Faunabescherming zegt meer juridische stappen te nemen tegen de provincie. De organisatie legde namelijk ook een handhavingsverzoek neer bij de provincie, waarop volgens de natuurorganisatie niet tijdig is gereageerd. De organisatie vindt dat de provincie heeft verzuimd om andere oplossingen dan de paintballbeschietingen te onderzoeken.
Verzocht wordt onder meer om de wolf te zenderen en monitoren, zoals in de richtlijnen van het interprovinciaal wolvenplan wordt omschreven. Ook zou het leefgebied van de wolf op De Hoge Veluwe afgesloten moeten worden voor publiek, zodat de mens op afstand blijft. Dierlijke resten mogen niet als voedsel worden neergelegd en moeten worden opgeruimd, vindt de Faunabescherming. De provincie Gelderland geeft ook hierop nog geen reactie, omdat ze verwacht dat een deel hiervan woensdag inhoudelijk wordt besproken in de rechtszaak.
Bekijk beelden van de niet schuwe wolf van eind oktober:
Wolf komt heel dicht bij gezin