Rivierengebied

Rudy was de eerste Gelderlander met corona: 'Hele land stond daarna op zijn kop'

Rudy Keijnemans was de eerste coronapatiënt van Gelderland.
Rudy Keijnemans was de eerste coronapatiënt van Gelderland. © Omroep Gelderland
KERKWIJK - Hij ging niet naar carnaval, festivals en was niet op wintersport geweest, maar Rudy Keijnemans werd de eerste Gelderlander waarbij corona werd vastgesteld. Het is vandaag precies duizend dagen geleden dat in Nederland de eerste covidbesmetting werd vastgesteld. De toen 29-jarige Rudy uit Kerkwijk was een paar dagen later de eerste Gelderlander met de ziekte.
Zijn vader had in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch nog gevraagd: 'Moet hij niet op corona getest worden?' Maar dat hoefde niet, want daarvoor was het nog te vroeg was het eerste oordeel. Hij was binnengekomen, omdat hij al dagen klachten had van uitputting en benauwdheid. Rudy bleek een heel uitzonderlijke dubbele longontsteking te hebben. "Na een halve dag was ik echt compleet uitgeput en kreeg ik geen adem meer", vertelt Rudy.

Mensen in pakken

Na een paar dagen werd hij plotseling van de zaal gehaald door mensen in beschermende kleding. "Toen werd ik op een afgesloten kamer gelegd en toen vertelden ze mij: 'Je hebt corona'."
Na een aantal dagen kon hij naar huis. Maar dat betekende niet dat Rudy ook beter was. Een jaar lang bleef hij maar hoesten.
De hele tijd dat Rudy ziek was werd hij geholpen door zijn ouders. Ze brachten hem met mondkapjes op van het ziekenhuis naar huis en hij kreeg eten. Rudy werd na enige tijd thuis te zijn geweest weer negatief getest. Voor de zekerheid bleef Rudy nog een week thuis.
Bekijk hoe het nu met Rudy gaat:
Eerste Gelderse COVID-patiënt vertelt na 1000 dagen zijn verhaal
"Op het moment dat ik buiten huis kwam, stond heel Nederland op zijn kop", vertelt Rudy. "Alles was dicht, of open met een beperkte tijd." Hij denkt de ziekte weken eerder te hebben opgelopen tijdens een etentje met vrienden of tijdens zijn werk als ICT'er. Voor zijn werk kwam hij bij veel verschillende klanten. "Voor iemand zoals ik, die niet overal sociaal bij betrokken is, en dat ik dan toch een van de eerste was binnen Nederland, dat is wel heel uniek."

De artsassistent liep ook corona op

Rudy las later in de krant dat de artsassistent in het ziekenhuis corona opgelopen. Waarschijnlijk van hem denkt hij. 'Ik wist van tevoren ook niet dat ik corona had, anders had ik wel gewaarschuwd'. Hoewel Rudy dus heel vroeg corona heeft gehad, hield hij zich vervolgens aan alle maatregelen. Ook haalde hij de nodige vaccinaties. Hij wilde het geen tweede keer krijgen en ook anderen beschermen.

Zie ook het artikel over Keijnemans in 2020: