Stedendriehoek / Rijk van Nijmegen

Groot feest na eerste zege Oranje op WK

Een oranje leeuw viert de eerste WK-overwinning.
Een oranje leeuw viert de eerste WK-overwinning. © Luciano de Graaf
APELDOORN - De eerste wedstrijd van Oranje tijdens het WK in Qatar kwam traag op gang, maar na de uiteindelijke 2-0 overwinning op Senegal stroomde de bekende feestrotonde in Apeldoorn razendsnel vol. Ook elders in Gelderland was het feest. In Groesbeek is de eerste winst van Oranje goed voor gratis bitterballen.
Na de winst op Senegal stroomde de Oranjerotonde in hoog tempo vol met ruim vijfhonderd feestgangers. De feestversiering hangt daar al wekenlang klaar.
Hier en daar op het verkeersplein klonk na de gewonnen wedstrijd vuurwerk. De stemming is volgens een fotocorrespondent feestelijk, en de politie is er alleen om een oogje in het zeil te houden.
In het dagelijks leven heet de rotonde in Apeldoorn de Drie Maagdenrotonde, maar als Oranje speelt, staat de plek bekend als de Oranjerotonde.
Oranjefans op de rotonde in Apeldoorn.
Oranjefans op de rotonde in Apeldoorn. © Luciano de Graaf
Groot feest op de oranjerotonde in Apeldoorn

Bitterballen in Groesbeek

Bij De Treffers in Groesbeek hebben ze wel zin in een feestje en kijken ze samen naar het WK. "Er keken zo'n 150 jeugdspelers, ouders en andere leden van onze club gezellig mee. En dat is toch wel even hard werken voor ons achter de bar", zegt kantinejuffrouw Antoinette. De doelpunten van Oranje zijn goed voor gratis bitterballen. "Lekker bitterballen en bier op maandagavond!", zegt een jonge man met een oranje pruik op.
Bij De Treffers speelde Jasper Cillessen ooit. De NEC-doelman zit niet bij de selectie. En dat vinden ze in de kantine jammer, maar het belangrijkste is dat Oranje wint: "Of onze Jasper in de goal staat of iemand anders. Wij willen net als alle andere Nederlanders dat we winnen!", aldus een ouder aan de bar.