Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Claudiu D. sloeg vrouwen met hondenketting: forse celstraf

Zes jaar cel voor mensenhandel.
Zes jaar cel voor mensenhandel. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Claudiu D. uit Roemenië moet zes jaar de cel in, omdat hij jonge vrouwen tot prostitutie heeft gedwongen. Daarbij schuwde hij grof geweld niet. Hij verkrachtte vrouwen, sloeg ze met een hondenketting, stuurde een pitbull op ze af en drukte sigarettenpeuken uit op hun lichaam.
Medeverdachten Cristian O. (28) en Yasemin H. (45) kregen ook celstraffen, maar die vallen lager uit dan de tijd die ze in voorarrest hebben gezeten. Daardoor hoeven ze niet terug de cel in. Beide Roemenen stelden zelf ook slachtoffer te zijn van het geweld en de dreiging met geweld door hoofdverdachte D. De rechtbank ging daar deels in mee, maar niet zover dat ze niets te verwijten valt.
Claudiu D. kan zijn straf nog niet uitzitten omdat hij momenteel vastzit in Italië, waar hij is veroordeeld voor soortgelijke gruweldaden. De straffen van alle drie de verdachten vallen wat lager uit dan het Openbaar Ministerie wilde. Dat komt omdat niet alles dat de drie Roemenen ten laste werd gelegd bewezen kon worden.
'Gewetenloze' Claudiu D. moet zes jaar de cel in
De officier van justitie noemt de hoofdverdachte een ‘gewetenloos figuur’ dat voortdurend op nieuwe vrouwen jaagde. De helft van het geld dat de vrouwen verdienden met het sekswerk moesten ze afstaan aan D.. Volgens het OM ziet de hoofdverdachte de vrouwen als niet meer dan melkkoeien. Hij noemt ze ‘koopwaar’ en ‘domme olifanten’. Wie niet meewerkte, zou verkocht worden. Bedreigingen met verminking en de dood vielen hen ten deel wanneer ze niet voldeden aan zijn eisen.
Ze werden ook in elkaar geslagen, bijvoorbeeld wanneer ze naar zijn zin te weinig geld verdienden. Het OM spreekt van een voortdurende sfeer van intimidatie en bedreiging voor de vrouwen, die geen enkele invloed hadden op wat ze moesten doen.

Verkrachting als les

'Ik snijd je in stukken' of 'Ik zal je een coma bezorgen', zijn voorbeelden van niet mis te verstane dreigementen die de hoofdverdachte veelvuldig uitte. Claudiu D.is ook veroordeeld voor verkrachting van vrouwen. Dna-sporen wijzen daar ook op. Eén van de vrouwen zei hij daarna: "Dat is een les voor jou. Zo kan je leren wat je moet doen met klanten."
In het dossier komt ook gedwongen abortus voorbij, omdat van de vrouwen verwacht werd dat ze ook zonder condoom werkten. Het werd ze verboden klanten te weigeren. De uitbuiting van Moldavische en Roemeense vrouwen in Nederland speelde zich af tussen september 2014 en februari 2019. Dat gebeurde onder meer in Arnhem, Nijmegen en Ede.

Zie ook: