Achterhoek

Baanbrekend onderzoek laat zien dat computers huidkanker kunnen detecteren

Promovendus Daan Geijs
Promovendus Daan Geijs © Radboudumc
WEHL - De zorg zucht onder toenemende druk en een personeelstekort. Daan Geijs wil via kunstmatige intelligentie het werk verlichten. Met zijn onderzoek wekt de promovendus uit Wehl wereldwijd interesse.
Met zijn onderzoek ondersteunt hij Avital Amir, de patholoog van het Radboudumc. Zij controleert weefsels die binnenkomen op kankercellen. Dankzij het promotie-onderzoek van Daan nemen computers in de toekomst mogelijk een deel van haar werk over.

Aantal patiënten met huidkanker neemt toe

En dat is hard nodig, want volgens Amir neemt het aantal patiënten met huidkanker de laatste jaren ontzettend toe. Ter illustratie: 53 procent van alle kankerpatiënten in Nederland heeft huidkanker. Dat percentage wordt naar verwachting alleen maar groter.
"Het heeft met name te maken met vergrijzing", legt patholoog Amir uit. "Daarbij hebben we te maken met een hele generatie die vroeger niet tot weinig ingesmeerd is met zonnebrand. We kunnen hierdoor zelfs van een chronische ziekte spreken, want sommige patiënten komen om het half jaar met nieuwe plekjes die verwijderd moeten worden."
Huidkanker type basaalcelcarcinoom
Huidkanker type basaalcelcarcinoom © Radboudumc
De meest voorkomende variant van huidkanker is de basaalcelcarcinoom, ook wel BCC genoemd. Het is een kanker die zich goedaardig gedraagt en niet uitzaait naar de lymfeklieren. Dit type huidkanker is makkelijk te onderscheiden van de andere soorten kanker en wordt nu dagelijks door de patholoog beoordeeld. "Het is de helft van mijn diagnostiek per dag. Dit neemt veel kostbare tijd in beslag, die ik beter kan besteden aan het sneller ontdekken van de gevaarlijke en dodelijke vormen van kanker, zoals melanomen."

Onderzoek naar huidkanker niet sexy

Op dit moment wordt er volgens Daan Geijs wereldwijd relatief weinig onderzoek gedaan naar BCC. "Eigenlijk is onderzoek naar BCC niet zo sexy. Het is geen gevaarlijke vorm van huidkanker, waardoor het wordt weggezet als een kwaaltje. Vanwege de hoge frequentie laten wij zien dat wij met kunstmatige intelligentie een groot maatschappelijk probleem kunnen oplossen. Een probleem dat niet alleen de druk bij de zorg wegneemt, maar de zorg ook houdbaar maakt voor de toekomst."
Alleen al in de Achterhoek stonden afgelopen oktober zeshonderd zorgvacatures uit, terwijl dat er vijf jaar geleden nog driehonderd waren. Juist daarom speelt kunstmatige intelligentie volgens Daan zo'n cruciale rol in de toekomst van de zorg. "We moeten echt kijken naar hoe we de zorg efficiënter kunnen inrichten, in plaats van op zoek te gaan naar meer zorgpersoneel dat er niet is. Over twintig jaar moet één op de vier mensen in de zorg werken om de zorgvraag aan te kunnen. Momenteel is dat één op de zeven en we hebben nu al te maken met grote tekorten."