Rivierengebied

Panden beschadigd door vuurwerkbom: OM vervolgt 31-jarige man

Meer dan tien panden rond de Markt in Beusichem raakten zwaar beschadigd door twee explosies.
Meer dan tien panden rond de Markt in Beusichem raakten zwaar beschadigd door twee explosies. © Omroep Gelderland
BEUSICHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat een 31-jarige man uit de gemeente West Betuwe vervolgen voor het laten ontploffen van zwaar vuurwerk in het centrum van Beusichem tijdens de afgelopen jaarwisseling. Door de knal ontstond er veel schade aan onder meer monumentale panden.
Het OM laat weten dat op basis van het politieonderzoek in totaal drie verdachten zijn aangehouden. Behalve de West Betuwnaar werden een 44-jarige man en een 29-jarige man uit de gemeente Buren opgepakt. Tegen deze twee verdachten is onvoldoende bewijs, de zaak tegen hen wordt daarom geseponeerd.
Het OM zegt wel voldoende bewijs te hebben om de 31-jarige verdachte te vervolgen. Hij wordt verdacht van het laten ontploffen van zeer zwaar vuurwerk en het veroorzaken van vernielingen. Wanneer de man voor de rechter moet verschijnen, is nog niet bekend.

Enorme ravage

Het vuurwerk richtte een enorme ravage aan in het centrum van Beusichem. Vernielde ruiten, ontzette kozijnen, kapotte dakpannen en schade aan gevels. Volgens de politie ging het om tenminste 'twee zeer zware vuurwerkbommen' die deze schade hebben aangericht.
Ook aan de plaatselijke kerk is flinke schade ontstaan. Tientallen kleine ruiten lagen aan diggelen. De waarnemend burgemeester liet toentertijd weten laaiend te zijn. "De bewoners van de getroffen huizen zitten nu met afgetimmerde ramen en veel schade. Een nachtmerrie om het nieuwe jaar zo te beginnen."

Flinke zoektocht

De politie heeft lange tijd gezocht naar verdachten in deze zaak. In maart werden inwoners van Beusichem nog opgeroepen zich te melden als ze meer wisten over de daders. De politie vermoedde toen al dat die in de omgeving woonden. Inwoners werden opgeroepen om hun informatie desnoods anoniem te melden.
Na de onrustige nieuwjaarsnacht klonk er ook kritiek op de politie. Bewoners en de gemeenteraad stelden dat het gooien met zwaar vuurwerk die nacht doorging, ondanks de komst van de politie. Uiteindelijk waren er twaalf eenheden - waarvan ook een paar uit Brabant - nodig om de orde te herstellen.

Zie ook: