Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Avondspits begint eerder vanwege wedstrijd Oranje

Louis van Gaal, de bondscoach van Oranje.
Louis van Gaal, de bondscoach van Oranje. © ANP
ARNHEM - Het wordt maandagmiddag al vroeg druk op de weg. Dat voorspellen de ANWB en Rijkswaterstaat. Het Nederlands elftal speelt om 17.00 uur tegen Senegal en het vermoeden is dat mensen daarom eerder weggaan van hun werk.
Waar het hoogtepunt van de avondspits normaal rond 17.30 uur ligt, zal dat maandag waarschijnlijk een uur eerder zijn, laat de ANWB weten. Omdat voetballiefhebbers vermoedelijk iets eerder naar huis rijden van hun werk, ligt het hoogtepunt maandag tussen 16.00 en 16.30 uur.
UPDATE: Omstreeks 16.00 uur lijkt het met de files in Gelderland mee te vallen. Op de A12 tussen Utrecht en Arnhem hebben automobilisten last van enkele minuten vertraging. Ook op de N325 tussen Nijmegen en knooppunt Velperbroek moeten mensen rekening houden met een beetje oponthoud. Tussen Arnhem en de Duitse grens staat er op de A12 een paar kilometer file. In het westen van Nederland is de avondspits al wel aan de gang, met name rond Rotterdam en Amsterdam.

Eerste files

Rijkswaterstaat waarschuwt mensen dat ze er rekening mee moeten houden dat vanaf 15.00 uur al de eerste files kunnen ontstaan op de weg. Rond 16.00 uur kan het 'echt al goed druk zijn rond grote steden en knooppunten'.
"Ik denk dat het vast zal staan op de plekken waar het normaal ook druk is met werk-woonverkeer", laat een woordvoerder van de ANWB weten. Vermoedelijk kunnen mensen dus 'gewoon' rekening houden met files op de A12 van Arnhem richting de Duitse grens en ook in de andere richting tussen Arnhem en Utrecht wordt het waarschijnlijk filerijden.
Daarnaast zal het, zoals gebruikelijk, druk zijn op de Pleijroute (N325) in Arnhem. Ook verkeer richting het zuiden moet zoals iedere avond rekening houden met drukte op de A50 richting Eindhoven. De ANWB denkt dat er ook veel mensen zijn die er deze maandag voor hebben gekozen om thuis te werken, zodat ze de aftrap om 17.00 uur sowieso niet zullen missen door drukte in het verkeer.