Liemers

Bewoners Zevenaar passen kerstverlichting tóch aan

De nieuwe kerstverlichting.
De nieuwe kerstverlichting. © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - Ze zijn er maar druk mee, de bewoners van de Privaslaan die vorige week op last van de gemeente hun kerstverlichting moest weghalen. Die hing te laag en was aan de bomen bevestigd en dat was volgens de gemeente gevaarlijk. De bewoners zijn het daarmee oneens want 'de gemeente hangt zelf ook verlichting in bomen.' Maar ondanks hun protest hebben ze dit weekend hun verlichting aangepast.
Mark Dappers kan er met zijn hoofd niet bij. Hoe een lichtsnoer van 8 watt gevaarlijk zou kunnen zijn omdat je die als voetganger kunt aanraken. Mark: "Ik werk zelf bij de spoorwegen met kabels van ruim tienduizend volt dus ik weet echt wel wat veilig is en wat niet."

"Nu echt laatste dag bezig"

Buurvouw Sylvia Waalboer ziet het met lede ogen aan: "Ja, we blijven bezig maar als het goed is, is het vandaag echt de laatste dag." Ze bestrijdt de visie dat de bevestiging van de lampjes schade zou toebrengen aan de bomen. "Er hebben helemaal geen spijkers en bouten in die boom gezeten, er hebben alleen kleine krammetjes in gezeten."
Waalboer geeft toe dat de verlichting deze week nog laag hing. Sylvia Waalboer: "De bedoeling was dat het woensdagmorgen omhoog getrokken zou worden, maar dinsdag stond de gemeente al voor de deur. Het moest eraf."

"Gemeente hangt zelf ook verlichting in bomen"

De bewoners begrijpen niet waarom zij hun verlichting niet aan de bomen mochten bevestigen. Mark Dappers toont een foto van een andere straat in Zevenaar waar wél verlichting aan een boom is bevestigd. Mark: "Daar doet de gemeente nog niks aan, terwijl de bewoners dit ook zelf hebben gedaan. Onbegrijpelijk."
Kerstverlichting op de Bergvrede in Zevenaar
Kerstverlichting op de Bergvrede in Zevenaar © Mark Dappers
Maar na hun eerdere verzet tegen de 'betutteling' van de gemeente Zevenaar hebben de bewoners nu toch eieren voor hun geld gekozen. Die hebben nu zelf palen in de voortuin neergezet waaraan de verlichting wordt bevestigd. Mark: "De woningbouwvereninging deed daarover gelukkig niet moeilijk."
De lampjes hangen, nu alleen nog sneeuw, zo zegt Mark. "Dat zou het plaatje mooi afmaken."

Lees ook: