Liemers

BBB eist ingrijpen provincie: 'Schiet probleemwolf desnoods af'

De BBB wil dat probleemwolven kunnen worden gedood.
De BBB wil dat probleemwolven kunnen worden gedood. © Christel Sagniez/Pixabay
DIDAM - BoerBurgerBeweging (BBB) Gelderland wil dat de provincie 'per direct ingrijpt' in de populatie wolven. "De explosieve aanwas in ons drukbevolkte land zorgt voor een gestage toename van probleemwolven", zegt de BBB. Afschieten moet mogelijk worden. "Je plaatst ook geen hekken om woonwijken tegen inbrekers. Je pakt de veroorzakers van problemen aan, niet de slachtoffers."
De wolf is een beschermd dier en mag niet worden gedood, verjaagd of gevangen. De BBB wil daarvan af. "Welpen worden bij jongvolwassenheid verstoten door de groep en gaan zwerven op zoek naar een eigen territorium. Het zijn de probleemwolven van de toekomst."
BBB Tweede Kamerlid Caroline van der Plas wil dat het kabinet voortvarender wordt met wolven die problemen veroorzaken. "En ook om de administratieve rompslomp voor slachtoffers van wolvenaanvallen te verminderen en de procedures te versnellen", licht lijsttrekker in Gelderland Rik Loeters toe.
Voor natuurminister Van der Wal is wolven afschieten geen optie, zei ze deze week in Trouw, want er zijn er nog te weinig.

'Is dit een grap?'

"Een minister die meer wolven wil. Is dit een grap?", reageert de inwoner van Didam. Hij keert zich ook tegen het pleidooi van ecoloog Rick van Malssen voor hekken, vandaag bij Omroep Gelderland. Boeren nemen maar mondjesmaat preventieve maatregelen, aldus Van Malssen. "Zonde, want ieder dood schaap is te voorkomen."
De Gelderse BBB-lijsttrekker voor de Provinciale Verkiezingen is faliekant tegen wat hij de 'verhekking in onze mooie provincie' noemt. "Het tast het karakter van ons landschap aan. Dat de overheid hier veel belastinggeld in wil steken doet niet ter zake, het is de wereld op zijn kop. Je plaatst ook geen hekken om woonwijken tegen inbrekers. Je pakt de veroorzakers van problemen aan, niet de slachtoffers."
BBB in Gelderland wil dat het provinciebestuur nu al de ruimte en mogelijkheden die de wet en de provinciale beheerplannen bieden benut of zelfs verruimt. Loeters: "De wolf is een dier met een beschermde status, dat zijn vrijwel alle dieren, maar bij ernstige overlast en een dreigende situatie kan en moet de provincie ingrijpen."
Dit kan, licht hij toe, door voor het beheer van wolven per direct vrijstelling of ontheffing te verlenen. "Afschot van probleemwolven moet mogelijk zijn."
Komende week dient bij de rechter een zaak tussen de provincie Gelderland en de Faunabescherming. De voorzieningenrechter Midden-Nederland oordeelde afgelopen woensdag dat handhavers moeten stoppen met het schieten met verf op niet-schuwe wolven in nationaal park De Hoge Veluwe. Woensdag wordt de zaak over het schieten op de wolf inhoudelijk behandeld.