Noord-Veluwe

Opmerkelijk bezoek bij vogelvoederplek in tuin

Verrassend bezoek
Verrassend bezoek © Omroep Gelderland
EPE - Clara Wilken woont midden op de Veluwe, tussen de bossen en de heidevelden. Vogels die de tuin van de boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen bezoeken, ontbreekt het aan niets. Er ligt continu een voorraadje zaden en noten. Ook is er een drinkplekje voor ze aangelegd. Clara vermoedt dat ‘s nachts ook andere dieren haar tuin bezoeken. Natuurplatform BuitenGewoon plaatste een wildcamera. Naast veel vogels verschenen er inderdaad een paar verrassende bezoekers.
Overdag was het op de voederplek een drukte van belang. Merels, meesjes en vinken kwamen op het voer af, net als boomkruipers en een grote bonte specht. Bij het ondergaan van de zon verdwenen de vogels en doken in de twee weken dat de camera er hing ook andere dieren op voor de camera.
Herken je het dier dat op deze video te zien is?
Herken jij het dier op deze wildcamera?

Nog meer bezoek

In de bossen rond het huis van de boswachter leven wilde zwijnen en edelherten. Om te voorkomen dat zwijnen de hele tuin omploegen is een raster geplaatst. Andere dieren weten de weg naar het voedsel probleemloos te vinden. De vos die we zien op bovenstaand filmpje blijkt een vaste klant. Vaak komt het dier zelfs meerdere keren per nacht langs. Op beelden van de wildcamera van BuitenGewoon zien we ook een ander, zeldzamer dier opduiken.
Bekijk de video
De wildcamera heeft mooie plaatjes opgenomen

Boom- of steenmarter? Zo zie je dat

Op de beelden hierboven is een marter te zien. Omdat de beelden zijn gemaakt met een infraroodcamera is het voor boswachter Wilken niet met zekerheid te zeggen of het om een boom- of steenmarter gaat. Een boommarter is het meest waarschijnlijk, denkt ze, omdat bekend is dat deze dieren in de omgeving leven. Tegen BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink vertelt Wilken hoe je de beide martersoorten van elkaar kunt onderscheiden...

Dieren in de stad

Ook in de stad leven allerlei dieren die je er misschien niet meteen verwacht. Vossen en steenmarters voelen zich er bijvoorbeeld prima thuis. In Gelderse tuinen komen ook veel egels voor. Nu het kouder is geworden is het verstandig om blad zoveel mogelijk te laten liggen en de rommelhoekjes nog even niet op te ruimen. Zo worden de stekelige beestjes niet gestoord tijdens hun winterslaap.
Egel
Egel © Pixabay
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.