Achterhoek

IJsmeester maakt zich klaar: zondagochtend schaatsen in Winterswijk

Hendrik van Prooije van WIJV.
Hendrik van Prooije van WIJV. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Als alles volgens plan verloopt, gaat zondagmorgen om 8.15 uur de schaats- en skeelerbaan van de Winterswijkse IJs Vereniging (WIJV) open. Dat zegt ijsmeester Hendrik van Prooije. "Komen er een paar honderd, dan mogen die het ijs op."
Van Prooije besloot rond het middaguur het erop te wagen. De eerste vrijwilligers zijn al op de baan, onder meer om met bladblazers de baan schoon te vegen.
De temperatuur van het asfalt moet aan de oppervlakte onder nul zijn. Om 12.15 uur was die nog 6 graden. "We gaan een heldere avond en nacht tegemoet", zegt Van Prooije. "Dat hebben we nodig."
Van Prooije zei dit vanmiddag op Radio Gelderland:
Hendrik van Prooije van WIJV

Eén centimeter nodig

De ijsmeester hoopt met zijn ploeg vrijwilligers om negen uur vanavond te kunnen beginnen met sproeien. "Als het twee uur later wordt, dan lukt het ook nog wel om morgenochtend een centimeter ijs klaar te hebben."
Die dikte is nodig voor een paar honderd schaatsers in Winterswijk. De laatste ploeg begint komende nacht om drie uur met sproeien. Van Prooije: "Dat zijn Jan en Henk, onze 'Thialfsproeiers'. Zij zorgen voor de finishing touch."
De laatste twee vrijwilligers stoppen om 6.00 uur met sproeien. Het ijs heeft dan ruim twee uur de tijd om volgens Van Prooije uit te harden. De ijsmeester van WIJV heeft geen idee hoelang morgen kan worden geschaatst. "Morgen loopt de temperatuur snel op", besluit hij. "Komen er een paar honderd, dan mogen die het ijs op. Maar het gaat een keer fout dan."
Zie ook: