Rijk van Nijmegen

Miljoen valse coronatesten in Nijmeegse loods

In de loods stonden dozen vol nep-coronatesten opgestapeld.
In de loods stonden dozen vol nep-coronatesten opgestapeld. © FIOD
NIJMEGEN - De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft één miljoen nep-coronatesten gevonden in een loods in Nijmegen. Met hulp van de douane zijn de testen vrijdag in beslag genomen.
Via een tip bij de douane kwam de opsporingsdienst de loods op het spoor. Een bron zei dat er in de loods nep-coronatesten zouden liggen die vanuit China naar Schiphol waren gestuurd. De testen zouden uiteindelijk via Maastricht Aachen Airport op de Duitse markt moeten belanden.
Maar dat gaat dus niet gebeuren. De FIOD gaat de partij vernietigen. "Het gaat om testen waarbij de plaats en merknaam die erop staan niet overeenkomen. Het is dus merkvervalsing en dat is niet toegestaan", legt een woordvoerder van de FIOD uit. Merkartikelen namaken is verboden en dat geldt dus ook voor coronatesten. Het is niet per sé gezegd dat de testen niet zouden doen waarvoor ze bedoeld zijn. "Het gaat echt om het merk wat niet klopt."
Er heersen nog veel vragen bij de FIOD. "We weten dat de partij bestemd was voor de Duitse markt en langs welke vliegvelden hij is gekomen. Maar hoe hij in Nijmegen is beland, is nog onzeker. Dat moet het onderzoek van het OM uit gaan wijzen."