Noord-Veluwe

Ieder dood schaap door wolf te voorkomen 'met juiste omheining'

Ecoloog Rick van Malssen roept veehouders op wolfwerende omheiningen te plaatsen.
Ecoloog Rick van Malssen roept veehouders op wolfwerende omheiningen te plaatsen. © Omroep Gelderland
PUTTEN - Om vee te beschermen tegen wolvenaanvallen is het plaatsen van goede wolfwerende omheining noodzakelijk. Dat stelt de Elburgse ecoloog Rick van Malssen. Toch ziet hij dat veehouders nog maar met mondjesmaat preventieve maatregelen nemen. “Zonde, want ieder dood schaap is te voorkomen."
Bureaucratische rompslomp is volgens Van Malssen een van de redenen dat veehouders niet bij de provincie aankloppen voor subsidie. “Er is geld beschikbaar, maar er wordt nauwelijks gebruik van gemaakt. Dat heeft deels te maken met de gestelde eisen.”
Zo is Gelderland onderverdeeld in leefgebieden waar de wolf zou kunnen kan toeslaan. “Binnen die sectoren kun je subsidie aanvragen voor wolfwerende omheining, maar daarbuiten niet. Voor mensen die buiten die sectoren vallen is dat heel vervelend. De wolf kent die grenzen natuurlijk niet en gaat overal op zoek naar schapen.”
Schapen- en geitenhouders binnen het wolvengebied op de Veluwe kunnen sinds augustus 2020 subsidie aanvragen voor maatregelen om schade door wolven te voorkomen. Buiten het officieel aangewezen leefgebied geldt vanaf 2 mei 2022 een ‘calamiteitenregeling’: een tijdelijke openstelling van de subsidie waarmee houders van schapen en geiten snel en blijvend maatregelen kunnen treffen tegen een rondhangende wolf zonder dat een aanwijzing als leefgebied aan de orde is. (bron: Provincie Gelderland)
Net als de wolvencommissie raadt Van Malssen de provincie aan om de subsidieregeling voor heel Gelderland hetzelfde te maken. “Op die manier houd je het voor iedereen overzichtelijk. We moeten het niet ingewikkelder maken dan nodig is.”
Schapenhoudster Mel Minkjan uit Putten verloor in 2019 twee schapen door een wolvenaanval. Ze hoopt dat de provincie luistert naar het advies. "Ik val er met mijn woning net twee kilometer buiten. De subsidiegrens loopt langs gemeentegrenzen, maar die gaan hier dwars door het bos waar een wolf zit."

Tegenstrijdig beleid

Volgens de schapenhoudster is er tussen de provincie en gemeenten ook tegenstrijdig beleid voor wolfwerende maatregelen. "Als je in aanmerking wilt komen voor de subsidieregeling van de provincie, dan moet je een hekwerk plaatsen van minimaal 120 centimeter hoog. Maar als je een hekwerk plaats aan jouw kadastrale grens dat hoger is dan één meter dan moet je 250 euro aan leges betalen voor het veranderen van de omgevingsvergunning. Dus in feite stroomt er nu subsidiegeld van de ene overheid naar de andere overheid."
Minkjan hoopt daarom vurig dat alle gemeenten een voorbeeld nemen aan het Drentse Westerveld. "In deze gemeente vragen ze geen leges meer wanneer je een wolfwerende omheining wilt plaatsen. Op die manier verlaag je de drempel voor veehouders om hun dieren te beschermen tegen aanvallen van de wolf.”
Om de drempel voor veehouders verder te verlagen, biedt ecoloog Van Malssen zich aan om als vrijwilliger wolfwerende omheining te plaatsen. “We hebben een groep vrijwilligers die staat te trappelen om te helpen. Op die manier houden we de kosten zo laag mogelijk voor veehouders met kleinschalige projecten. We verdienen er niks aan, maar willen gewoon de conflicten terugbrengen tot nul.”

Zweedse omheining

Van Malssen heeft uitstekende ervaringen met een wolfwerende omheining dat is bedacht door de Zweedse landbouwuniversiteit. Bekijk onderstaande video om te zien hoe deze omheining werkt.
Een wolfwerende omheining is noodzakelijk, zegt ecoloog

Kosten

Per strekkende meter kost de Zweedse wolfwerende omheining zo'n drie à vier euro. "Als je een hectare wilt omheinen, dan heb je het over vierhonderd meter. Dan ben je dus zo'n 1600 euro kwijt", aldus Van Malssen. "Een gedeelte daarvan kan worden betaald uit de subsidiepot van de provincie. Maar helaas wordt dat nog te weinig gedaan. Elk dood schaap kan voorkomen worden door dit soort omheiningen."

Zie ook: