Gelderse Vallei

Goedheiligman niet welkom in Hoevelaken: 'Hoe sympathiek ik Sinterklaas ook vind'

De Sint mocht gelukkig wel met zijn Pieten in overleg.
De Sint mocht gelukkig wel met zijn Pieten in overleg. © Jansen & Janssen
HOEVELAKEN - Sinterklaas is Hoevelaken vrijdagmiddag stilletjes voorbij gereden en dat leidde tot een behoorlijk rel in het dorp. Entertainmentbureau Jansen & Janssen wilde vrijdag aan het einde van de middag met een Sinterklaas rond, maar burgemeester Gerard Renkema van Nijkerk verbood dat op het allerlaatste moment omdat er geen vergunning was. "Hoe sympathiek ik Sinterklaas ook vind, we kunnen hiervoor geen uitzondering maken", aldus de burgemeester in een verklaring.
Maar volgens Roberto Jansen van het entertainmentbureau was er helemaal geen vergunning nodig. "We hebben vorig jaar een sinterklaasfilm gemaakt die hier in de omgeving speelt", legt Jansen uit. "Deze hebben we nu online gezet en ter promotie wilden we een ronde om het centrum doen met Sinterklaas op een paard, geen intocht."
Volgens Jansen wist de gemeente al maanden van het plan. "Ik ben hiervoor aan het begin van dit jaar al naar de gemeente geweest om het voor te leggen. Het werd door de medewerker niet als een intocht beoordeeld. Ook omdat er geen ander vervoer bij zou zijn en er geen optocht achteraan zou gaan. Er zou ook geen podium of iets dergelijks zijn. Daarom was een vergunning niet nodig. Dus heb ik die ook niet aangevraagd."

Onduidelijke situatie

Daarmee is de situatie onduidelijk, want de gemeente laat weten dat voor dergelijke evenementen - een sinterklaasoptreden in Hoevelaken - een vergunning nodig is en dat de organisatoren verzuimd hebben deze te regelen. "Voor iedereen gelden dezelfde regels", voegt de burgemeester er in het statement nog aan toe. "Ik heb me misschien een beetje laten gaan door na de ronde met het paard, als Sinterklaas toch nog even het centrum in te willen gaan voor het uitdelen van een handtekening. Maar dat maakt het volgens mij nog geen intocht", zegt Jansen.
Het stoort hem hoe het hele gebeuren uiteindelijk werd afgelast. "Ik werd vrijdagochtend door een boze meneer gebeld. Hij vond dat we een rondrit niet konden maken tegenover de kinderen, want Sinterklaas komt volgende week pas 'officieel' naar Hoevelaken. Hoe zou hij dan nu al hier rond kunnen rijden? De man zei dat hij er ook contact over had met de gemeente. Ik zei nog dat Sinterklaas al in het land was, dus dat dit toch geen probleem kon zijn."

Politie aan de deur

"Ik was me nog steeds van geen kwaad bewust en in de veronderstelling dat die vergunning dus niet nodig was. We zouden om 17.00 uur beginnen. Om 16.30 uur stond de politie op de stoep. Ze hadden een verordening van de gemeente die ons verbood om de rondrit te maken en zouden we het toch doen, dan zouden we het risico lopen om een enorme boete te krijgen. Dus toen hebben we er maar vanaf gezien."
"Maar even later stonden er wel ouders met hun kinderen langs de route. Vervolgens waren daar weer mensen boos en teleurgesteld omdat er geen Sinterklaas kwam en dat werd dan weer allemaal geuit op social media. Ik baal er enorm van. Als we dan toch een vergunning hadden moeten hebben, dan vind ik dat de gemeente dit echt wel eerder had kunnen laten weten. Dan hadden die mensen daar ook niet voor niets met hun kinderen hoeven staan."

Zie ook: