Arnhem en omstreken / Achterhoek

Een tattoo, geel haar en véél bier: vijf fraaie weddenschappen op een rij

Van links naar rechts: Sven Hilger, meester Jesper Hesseling en voormalig Vitessenaar Guram Kashia.
Van links naar rechts: Sven Hilger, meester Jesper Hesseling en voormalig Vitessenaar Guram Kashia. © Beeldbewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - Soms sluit je een weddenschap af waarvan je later denkt: 'Misschien had ik er iets langer over na moeten denken.' Amateurvoetballer Sven Hilger liet recent na een verloren weddenschap een tatoeage op zijn been zetten van zijn club Elburger SC. Hij is zeker niet de eerste die de daad bij het woord voegt na een verloren wedje.
Bram Witvliet uit Nijmegen zat duizenden kilometers op de fiets als gevolg van een verloren weddenschap. Op de middelbare school sprak hij een keer het doel uit om in een jaar tijd alle dorpen en steden in Noord-Brabant door te fietsen. "Dat lukt je nooit", zei een vriend. Ze maakten er een weddenschap van en Bram won, toen hij vlak voor de jaarwisseling de laatste Brabantse halte aantikte. Jaren later breidde hij zijn fietstocht uit naar heel Nederland. En dat viel goed.

Honderden kratjes bier

In 2020 nam wielrenner Joris Nieuwenhuis uit Zelhem voor de eerste keer deel aan de Tour de France. Voordat de wielerronde van start ging, plaatste zijn goede vriend Gosse van der Meer uit Kranenburg een bericht op Twitter. Hij beloofde dat hij Joris een kratje bier cadeau zou doen, als die de Tour uit zou rijden. Tientallen volgers van Gosse op Twitter vonden het zo'n leuk idee, dat zij beloofden hetzelfde te zullen doen. De teller liep daardoor op tot boven de driehonderd kratjes.
Dat bracht Gosse op een nieuw idee. Het leek hem fantastisch om al die kratjes soldaat te maken met alle donateurs. Probleem was op dat moment dat er door de coronamaatregelen niet meer dan zes mensen samen mochten komen. Voor een bruiloft werd echter een uitzondering gemaakt, dus beraamden Joris' supporters een nep-bruiloft. Zover kwam het uiteindelijk niet, maar er werd een fraaie oplossing uitgedokterd. Iedereen die een kratje bier had toegezegd doneerde de financiële waarde ervan aan een invalide geraakte oud-wielrenner.

Meester zet een tattoo

En wat te denken van basisschoolleraar Jesper Hesseling? In oktober 2018 ging hij met groep 7 en 8 van basisschool De Wegwijzer in Winssen een weddenschap aan. Als hij meer dan 100.000 volgers zou krijgen op zijn account bij Spotify, zou hij een tatoeage laten zetten: het logo van de muziekdienst. En je raadt het al: die 100.000 volgers kwamen er. De leraar hield woord en liet het Spotify-logo aanbrengen op zijn onderarm.
De amateurvoetballer waarmee we begonnen, bevindt zich trouwens in goed gezelschap. Ook profvoetballers zeggen namelijk wel eens 'ja' tegen een uitdaging. Toen Guram Kashia nog voor Vitesse speelde, ging hij in een persconferentie in aanloop naar de bekerfinale tegen AZ een weddenschap aan met een verslaggever van RTL. Zou Vitesse de beker winnen, dan zou Kashia zijn haar geel laten verven. Hoe de finale afliep, weten we allemaal. En Kashia deed wat hij beloofde.
Drie jaar geleden stond een andere voetballer, De Graafschap-aanvaller Jordy Thomassen, juist aan de goede kant na een weddenschap. In aanloop naar de wedstrijd tegen Helmond Sport had een supporter van de Superboeren hem uitgedaagd om in die wedstrijd niet vaker dan vier keer buitenspel te staan. Dat lukte hem: Thomassen zat negentig minuten op de bank en werd dus niet één keer afgevlagd voor buitenspel. Dat leverde hem twee kratjes pils op. Makkelijk verdiend!