Rivierengebied / Gelderse Vallei

Schapen aangevallen in de Bommelerwaard, vermoedelijk werk van de wolf

Meerdere schapen hebben de aanval niet overleefd.
Meerdere schapen hebben de aanval niet overleefd. © Jan Middelkoop
MAASDRIEL - Er zijn meerdere aanvallen op schapen in de Bommelerwaard gemeld, die vermoedelijk door een wolf zijn gedaan. Dat laat de provincie weten. De meldingen zijn gedaan bij natuurorganisatie BIJ12, die de provincies in Nederland ondersteunt en zich ook specifiek met wolven bezighoudt.
Het gaat om meldingen van drie aanvallen, donderdag in de gemeenten West Betuwe, Zaltbommel en Maasdriel. Op vrijdag is er een 'schadegeval' gemeld in de Rumptse Polder. Het is niet duidelijk of er schapen gewond zijn of gedood en hoeveel schapen er zijn aangevallen.
De provincie wijst erop dat houders van schapen en geiten in de gemeenten waar de meldingen vandaan komen twee weken lang subsidie mogen aanvragen voor vee-beschermende maatregelen.
De vermoedelijk aanwezige wolf wordt beschouwd als een zwervende wolf. De Bommelerwaard geldt niet als een permanent leefgebied van het dier. De situatie valt daarom onder de calamiteitenregeling. Deze geldt wanneer een zwervende wolf niet gelijk doortrekt, maar langer in een gebied blijft dat niet als geschikt leefgebied wordt beschouwd en daar schade veroorzaakt.

Wanneer subsidie?

Subsidie is mogelijk wanneer er twee of meer - vermoedelijke - wolvenaanvallen binnen zeven dagen zijn, binnen één gemeente of binnen twee aan elkaar grenzende gemeenten. Op dit moment kan de provincie niet met zekerheid te zeggen dat 'de schade aan dieren' is veroorzaakt door een wolf, maar het is niet uit te sluiten en dat is ook voldoende voor de maatregel.
De subsidie moet binnen twee weken na de tweede aanval worden aangevraagd. Als de vermoedelijke wolf in de regio actief blijft kunnen, naast de drie gemeenten waar de incidenten waren, mogelijk ook nog andere gemeenten van de regeling gebruik gaan maken.

Wolfwerende rasters

De financiële steun van de provincie wordt gebruikt om wolfwerende rasters te plaatsen. Dat zijn hekken die hoog en sterk genoeg zijn om een wolf buiten het verblijf van de schapen te houden. Ook kunnen de dierenhouders een noodset lenen van de provincie. Hiermee wordt bijvoorbeeld een stuk van een weiland afgeschermd met behulp van netten met schrikdraad.
De Noord-Veluwe, Midden-Veluwe en Zuidwest-Veluwe zijn aangewezen als leefgebied van de wolf. Hier kunnen dierhouders altijd om preventieve maatregelen vragen bij de provincie. Ook hier wordt de subsidie ingezet.