Arnhem en omstreken

Weer is er geen juf, Nola (11) gaat in gesprek met de minister

Madelief, Eva, Nola en Veerle op weg naar Den Haag.
Madelief, Eva, Nola en Veerle op weg naar Den Haag. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een juf met een burn-out, een juf die weer ging studeren en de 'tussentijdse juf' die ook stopte. Nola van 11 jaar oud zag het laatste jaar al menig juf komen en gaan. Hoog tijd dus om de minister eens te bevragen over het lerarentekort, dacht zij. Vandaag mag ze haar vraag stellen tijdens het Kindervragenuur in de Tweede Kamer.
Elke dinsdag is in de Tweede Kamer het vragenuurtje waar Kamerleden actuele kwesties met de verantwoordelijk ministers bespreken. Maar vandaag zitten de basisschoolleerlingen van De Heijenoordschool uit Arnhem, De Hazesprong uit Nijmegen en de Veldhuizerschool uit Ede op het blauwe pluche van de plenaire zaal. Zij doen samen met nog twee scholen uit andere provincies mee aan het Kindervragenuur.
Ook Nola zit in de bus naar Den Haag. "Ik doe mijn werkstuk over politiek in Nederland: ik vind politiek heel interessant om meer over te leren. Toen ik hoorde over het Kindervragenuur heb ik meteen mijn juf gemaild en die vond het een goed idee om mee te doen. Samen met mijn vader en met de klas hebben we toen onze vraag bedacht."

Lerarentekort

Die luidt officieel als volgt: "Ook na de loonsverhoging voor leerkrachten van het basisonderwijs en extra hulp in de klas, zijn er te weinig mensen die openstaan om leerkracht te worden. Is de minister van plan daar iets aan te veranderen?"
Oftewel: hebben wij straks nog wel genoeg juffen en meesters voor de klas? Want Nola weet er alles van. "Vorig jaar kreeg onze juf een burn-out en hadden we steeds invallers. De andere juf ging ook stoppen, die ging verder studeren. En de tussentijdse juf gaat nu ook stoppen. Daarom willen we vragen of er nog plannen worden gemaakt?"
Of ze het spannend vindt om de minister te bevragen? "Vooral heel leuk. Als je de tv opstart en een paar keer scrolt dan zie je zo al die blauwe zetels. En daar ga ik ook zitten." En misschien later wel als echt Tweede Kamerlid? "Er zijn heel veel beroepen die ik wil doen, dus dat wordt later nog lastig kiezen."