Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Beloning voor asielopvang geen extra stimulans, zeggen Gelderse gemeenten

Asielzoekers hebben in Arnhem onder meer onderdak op een boot
Asielzoekers hebben in Arnhem onder meer onderdak op een boot © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een speciale bonus om gemeentes te belonen die extra opvangplekken aanbieden voor asielzoekers, lijkt voor Gelderse gemeenten niet direct een extra motivatie om meer te doen om de asielcrisis aan te pakken in Nederland. Dat blijkt uit een korte rondgang langs de grootste en een aantal kleinere Gelderse gemeenten.
Wat opvalt is dat gemeentes de nieuwe spreidingswet wel toejuichen maar de financiële prikkel om meer te doen zélf niet nodig zeggen te hebben. De spreidingswet, die per 1 januari in zou moeten gaan, moet ervoor zorgen dat asielopvang beter verdeeld gaat worden over gemeenten. Ook kunnen gemeenten in het uiterste geval gedwongen worden tot het opnemen van asielzoekers.

Voorstander van de wet

De gemeente Nijmegen laat weten voorstander te zijn van de wet. "Omdat gebleken is dat opvang niet bij alle gemeenten spontaan tot stand komt. Het is een instrument om humane opvang van vluchtelingen sneller en beter te organiseren." Het is iets waar burgemeester Hubert Bruls, ook als voorzitter van de veiligheidsregio's, al meermaals op heeft aangedrongen.
In die nieuwe wet krijgen gemeenten die vrijwillig honderd asielzoekers een opvangplekbieden voor minstens vijf jaar een extra beloning van het kabinet. Het gaat dan om 2500 euro per asielzoeker die de gemeente vervolgens vrij kan besteden. Daarnaast is er nog een extra financiële prikkel voor de provincie. Als ze die extra plekken realiseren boven 75% van hun taak, dan ontvangen zij een beloning van 1500 euro per plek.
Barneveld zegt los van de op handen zijnde wet al genoeg te doen. "De gemeente Barneveld heeft al een crisisnoodopvang voor asielzoekers, daarnaast heeft de gemeenteraad een half jaar geleden al het besluit genomen om een azc voor 5 jaar (300 personen) in de gemeente te realiseren. In beide gevallen waren de besluiten hiervoor dus al genomen vóór de spreidingswet. Het opvangen van mensen op de vlucht hangt voor de gemeente Barneveld dus niet af van een financiële prikkel."
We leveren ons aandeel, met of zonder bonus
Dat geluid horen we in de rondgang meer. "De bonus is voor ons geen extra stimulans", klinkt het in Nijmegen. En: "Wij leveren al geruime tijd ons aandeel en zullen dat naar vermogen ook blijven doen, met of zonder bonus", aldus een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn. De gemeente Arnhem en Montferland juichen de bonus wel toe, maar betrekken het niet op zichzelf. "Voor Arnhem was deze regeling niet nodig, wij vangen al veel vluchtelingen op en zouden dat ook zonder deze regeling blijven doen."
Ook de gemeente Rozendaal stelt dat de bonus geen 'directe prikkel' is. In die gemeente worden op dit moment geen asielzoekers opgevangen. Maar zij vinden wel dat de bonus niet geschikt is voor kleine gemeenten, zegt een woordvoerder. "Kleinere gemeenten worden op achterstand gezet, omdat de mogelijkheden voor het vinden en inrichten van grotere opvanglocaties er simpelweg vaak niet zijn." De bonus geldt voor locaties met minimaal 100 plekken voor minimaal 5 jaar. "Een breder bonussysteem zou recht doen aan de maatschappelijke bijdrage die inwoners, ondernemers en gemeentelijke organisaties leveren."

Zie ook: