Stedendriehoek

Winkeliers doodsbenauwd na reeks overvallen

Winkeliers doodsbenauwd na reeks overvallen
Winkeliers doodsbenauwd na reeks overvallen © Luciano de Graaf
APELDOORN - De schrik zit er in na vier overvallen op verschillende plekken in Apeldoorn. Nadat eerder de Spar, een filiaal van Kruidvat en een cafetaria al slachtoffer werden, was het donderdagavond raak bij de DekaMarkt aan de Havikstraat. Een medewerker werd daar bedreigd met een vuurwapen. Winkeliers in Apeldoorn zijn extra waakzaam.
De politie heeft tot nu toe alleen voor de overval op de Spar een aanhouding verricht. "Het onderzoek loopt op dit moment volop", zegt een woordvoerder. "Het is nog te vroeg om te spreken van een mogelijk verband. Mochten daar aanwijzingen voor zijn, dan onderzoeken we dat, uiteraard."
De reeks overvallen in Apeldoorn
De reeks overvallen in Apeldoorn © Omroep Gelderland
Ellen Schröder is voorzitter van de winkeliersvereniging van winkelcentrum Hart van Zuid. "Iedereen is wat alerter, merk ik. Ik denk dat winkeliers vaker de kassa's afromen om niet te veel geld in huis te hebben. We hebben gelukkig een alarmgroep met elkaar op WhatsApp, zodat we elkaar snel kunnen waarschuwen. Maar meestal gebeurt het zo snel, dat je geen tijd hebt om te reageren."

'Al het muntgeld meegenomen'

In winkelcentrum Hart van Zuid zijn nog geen overvallen gepleegd. Wel werd twee weken geleden ingebroken bij de winkel van Schröder, een wenskaartenwinkel. "Ze hebben al het muntgeld meegenomen. Maar een inbraak is wel iets anders dan een overval. Dat heeft een enorme impact. En het zijn al moeilijke tijden voor winkeliers, nu met de energiecrisis en de hoge prijzen."
Een aantal jaar geleden was ook al sprake van een serie overvallen in Apeldoorn. In nog geen twee weken tijd werden toen vijf winkels overvallen. De overvaller gebruikte de dreiging van een vuurwapen om geld buit te maken. Uiteindelijk kon een 30-jarige man worden aangehouden.
Centrummanager Marco Bod zegt alert te zijn na de laatste overvallen. "Ik word af en toe gebeld door een onrustige ondernemer in de binnenstad. Het is nu vooral met elkaar constateren dat dit helaas gebeurt en alert zijn. Een veilige binnenstad voor bezoekers en ondernemers is een basisvoorwaarde."
Zie ook: