Stedendriehoek / Achterhoek

Moet ik mijn planten nu inpakken? Wacht nog even, zegt Henk

Wat moet je doen met je kuipplanten?
Wat moet je doen met je kuipplanten? © Wikimedia Commons
LAREN - Moet je zenuwachtig worden met een tuin vol planten en nachtvorst voor de deur? Nee, zegt kenner Henk Marsman. "Veel mensen dekken bij de eerste nachtvorst hun planten af, dat is niet altijd verstandig."
In de nacht van zaterdag op zondag kan het maar zo een graad of 5 à 6 gaan vriezen. Kunnen de planten daartegen? "Een paar graden vorst hoeft voor kuipplanten niet funest te zijn", zegt Henk Marsman van tuincentrum Haneveld in Laren. "Meestal is het de wind waar ze last van hebben. Waait er een snijdende oostenwind en is het bijvoorbeeld -2, dan is dat veel erger dan -5 met de wind uit een andere richting of als het windstil is."

In de korte broek

Mensen voelen zich overvallen en op de kalender kijken is er niet meer bij, constateert hij droogjes. Maar het weer maakt het ons ook niet gemakkelijk, zegt de plantenexpert er achteraan. "Een paar weken geleden liepen we nog in de korte broek buiten."
Uiteraard zijn er planten waar je met beginnende nachtvorst wat extra op moet letten. Dat zijn onder meer de fuchsia, olijfboom, oleander, camelia en agapanthus.
Twijfel je of je kuipplant tegen de eerste nachtvorst kan en wil je die afdekken of naar binnen halen, bijvoorbeeld naar de schuur of de kelder? Volgens de Achterhoeker kan het sowieso geen kwaad planten te zetten op een plek waar de wind geen vrij spel heeft. "Veel mensen dekken bij de eerste nachtvorst hun planten af, dat is niet altijd verstandig. Ook waarmee je planten afdekt, speelt een rol."

Gebruik geen plastic

Gebruik geen plastic zakken, adviseert Marsman. "Die condenseren aan de binnenkant en als die condens bevriest, kan de plant dat niet hebben. Het klinkt misschien gek, maar een vitrage is veel verstandiger. Vitrage ademt en dat is voor een plant veel beter." Heb je geen afdekmateriaal? Tuincentra verkopen speciale tuinhoezen voor planten en zijn in allerlei maten. Ze zijn ook nog eens water- en luchtdoorlatend.
Struiken moet je niet meteen afdekken, besluit Marsman. "Die moet je lekker laten wennen aan de kou. Dat noemen we afharden."
Zie ook: