Achterhoek

Het gaat vriezen, misschien kunnen we dit weekend al wel schaatsen

Schaatsers op de ijsbaan van de Winterswijkse IJs Vereniging.
Schaatsers op de ijsbaan van de Winterswijkse IJs Vereniging. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Het wonder van Winterswijk wordt het al genoemd, de ijsbaan van de Winterswijkse IJs Vereniging (WIJV). Even stevige vorst in combinatie met een heldere nacht en de ijzers kunnen onder. In de nacht van zaterdag op zondag kan het kwik dalen tot -6 graden, dus in het oosten van onze provincie wordt het weer goed in de gaten gehouden.
IJsmeester Hendrik van Prooije wordt er niet warm of koud van. “Ik kijk naar de lucht, niet op de thermometer.” De Winterswijker heeft goed geluisterd naar collega Wim van der Berg van schaatsclub Hard Gaat-Ie in De Lier. “Die club leerde ons de sproeitechniek voor de ideale ijsvloer. En Van der Berg zei bovendien tegen mij: 'je mot naar boven kijken'.”

'Kraakheldere nachten nodig'

Volgens weerdeskundigen gaat het zondagnacht behoorlijk vriezen. Van Prooije: “Als je me vraagt 'ben je er klaar voor?', dan is het antwoord 'ja'. Als je me vraagt 'gaan we schaatsen?', dan zeg ik 'nou'... Ik heb kraakheldere nachten nodig. Is het bewolkt, dan schiet het gewoon niet op.”
Hij blikt terug op 3 december vorig jaar. “Het zou de nacht ervoor volgens de voorspellingen vier graden vriezen. Ik trommelde de sproeiploeg op en die is 's nachts uren bezig geweest om de ijsbaan te prepareren. Het raakte bewolkt en de volgende dag heeft één lid van ons 200 meter geschaatst op 1 millimeter ijs.”
Wordt het een kogel of een losse flodder?
ijsmeester Hendrik van Prooije
Die teleurstelling wil Van Prooije niet meer. In de loop van zaterdag neemt de ijsmeester een besluit. Is de weersverwachting een heldere nacht, dan zal hij de sproeiers het ijs op sturen en haalt hij, zoals hij het zelf verwoordt, de trekker over. "Wordt het een kogel of een losse flodder, dat weten we pas later. Maar stel dat het kan”, denkt de Winterswijker hardop, “dan heeft periode dat we niet konden schaatsen maar 7 maanden en 17 dagen geduurd. We hebben op 3 april ook nog geschaatst.”
Het geheim van de ijsvloer nog even in een notendop: de schaats- en skeelerbaan van WIJV bestaat uit een laag asfalt van 9 centimeter, met daaronder 20 centimeter schuimbeton. Deze constructie zorgt ervoor dat dooi vanuit de grond minder snel vat krijgt op het ijs. Een onbemande sproei-installatie nevelt water over de baan en zorgt telkens voor 0,1 millimeter water op de baan. Pas als die laag bevroren is, volgt een nieuwe ronde.

Hoelang kunnen we nog schaatsen op natuurijs?

Van Prooije vindt het allemaal geweldig, schaatsdagen op natuurijs, maar ze stemmen hem ook ietwat somber. “Wij maken ons druk om een paar nachten vorst, maar de belangrijke beslissingen worden niet in Winterswijk genomen. Dat gebeurt op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh. Ik vrees dat op die top geen spijkers met koppen worden geslagen. En dat betekent dat er een dag komt dat we schaatsen op natuurijs voor altijd kunnen vergeten.”
Schaatsen kon afgelopen april nog. Bekijk hier hoe dat ging:

Zie ook: