Rijk van Nijmegen / Achterhoek

'Mountainbikepaden moeten dicht', natuurbeschermers naar de rechter

Mountainbikepad in de omgeving van Groesbeek
Mountainbikepad in de omgeving van Groesbeek © mtb-rijkvannijmegen.nl
NIJMEGEN - De provincie Gelderland wordt voor de rechter gesleept door natuurbeschermers. Eigen wet- en regelgeving worden niet nageleefd bij de aanleg van mountainbike-paden. Nu gaat het om paden die aangelegd zijn in het Rijk van Nijmegen, maar er wordt ook al gedreigd om dit voor routes in de Achterhoek te doen.
"Vaak hebben ze van die felgekleurde pakjes aan en racen ze door het bos", vertelt Achterhoeker Raymond Meussen. Terwijl hij dit uitlegt beweegt hij zijn lichaam als ware hij zelf op de mountainbike zit. "Ik ben echt woedend."

'Wij proberen te reguleren'

Uit een rekensom van Omroep Gelderland blijkt dat er inmiddels al duizend kilometer aan mountainbike-routes in onze provincie ligt. Dat is vergelijkbaar met de afstand van Nijmegen naar Parijs en weer terug. En de aanleggers van de routes zijn nog lang niet klaar. Naar schatting zijn er tussen de 400.000 en 500.000 duizend mountainbikers in Nederland.
Als mensen denken dat de overheid mij carte blanche geeft, dan zijn ze wel heel naïef
Patrick Jansen legt mountainbike-routes aan
Patrick Jansen van Track en Trails uit Wageningen is dé specialist op het gebied van mountainbikeroutes. "Die kunnen we niet wegdenken", aldus Jansen. Hij heeft inmiddels tientallen routes aangelegd. "Wat we ons moeten realiseren is dat we de natuur aan het verstoren zijn op het moment dat we een natuurterrein betreden. Wij proberen echter om te reguleren en daarmee de verstorende effecten zoveel mogelijk te voorkomen", legt hij uit. "Vroeger fietste iedereen kriskras door de bossen en door de aanleg van routes centreren we de fietsers op die route en blijft de rest van het bos vrij."
Het risico zit erin dat er een bloedeloos compromis uit komt
Jaap Dirkmaat, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap

Natuur overeind houden

Je kunt het een mountainbiker niet kwalijk nemen dat hij over een in het bos aangelegd pad rijdt. Volgens critici gaat het om de overheid die deze paden toestaat. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) uit Beek stapt naar de rechter. De vereniging vindt dat de provincie wetgeving aan zijn laars lapt, die is bedoeld om de natuur te beschermen.
"De provincie hoort te handhaven. Dit zijn de laatste natuurgebieden van ons en die zijn al ziek. De insteek moet zijn dat we die natuur overeind houden", zegt Jaap Dirkmaat, voorzitter van VNC. "Er zijn meer ambtenaren met de aanleg van mountainbikepaden bezig in dit land, dan met het beschermen van de natuur." Toch worden er volgens Jansen diverse ecologische onderzoeken gedaan voordat de route wordt aangelegd. "Als mensen denken dat de overheid mij carte blanche geeft, dan zijn ze wel heel naïef."
Raoul Beunen is universitair docent omgevings- en milieubeleid aan de Open Universiteit en kijkt vol verbazing naar de ontwikkelingen. "Het is tekenend hoe overheden hier instaan: alles moet maar kunnen. Dat burgers naar de rechter moeten stappen om dit aan de kaak te stellen is wel zorgelijk."

Rechter aan zet

Komende dinsdag kijkt de rechtbank van Arnhem naar de zaak. Tot die tijd wil provincie Gelderland niet inhoudelijk reageren. De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben. "Het zou kunnen dat de aanleg van routes verboden wordt, maar het kan ook effect hebben op al bestaande routes", aldus Jansen.
"Het risico zit erin dat er een bloedeloos compromis uitkomt", begint Dirkmaat. "Dat er bijvoorbeeld eerst meer onderzoek gedaan moet worden en dat de provincie er op toe moet zien dat er meer gecompenseerd wordt." Mocht de rechter provincie Gelderland gelijk geven, dan stapt de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap naar de Raad van State.
Voor Achterhoeker Meussen is er maar één optie: "De paden moeten dicht en ze moeten worden teruggegeven aan de natuur."

Zie ook: