Stedendriehoek

Nabestaanden MH17 opgelucht, al hebben zij zelf óók levenslang

Jessica en Peter Bats in de rechtbank in Den Haag.
Jessica en Peter Bats in de rechtbank in Den Haag. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Drie van de vier verdachten in de MH17-strafzaak werden donderdag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen. Die straf kregen ze voor hun rol bij het neerschieten van de Boeing 777 in 2014, waarbij bijna tweehonderd Nederlanders omkwamen. Onder hen waren ook veertien mensen uit Gelderland, zoals Rowen Bats en Tallander Niewold.
De rechtbank Den Haag veroordeelde donderdag op Schiphol Igor Girkin en Sergey Dubinsky uit Rusland en Leonid Kharchenko uit Oekraïne tot levenslang. De rechtbank acht bewezen dat zij in 2014 een Buk-raket afvuurden die op 10 kilometer hoogte het toestel van Malaysian Airlines raakte. Niemand van de 298 mensen aan boord overleefde de aanslag.
Peter en Jessica Bats uit Zutphen, de vader en stiefmoeder van Rowen, hielden gemengde gevoelens over aan de slotdag van het proces. "De rechters hebben correct geoordeeld", zegt Peter Bats. "Het brengt de slachtoffers niet terug, maar het was wel de juiste uitspraak. De verdachten zitten helaas nog wel over de grens en de kans dat ze daadwerkelijk hun straf uitzitten is niet echt aan de orde. Dat kun je niet veranderen."
Toch was het heel belangrijk dat het proces er kwam, zegt de vader van Rowen. "Ik denk dat vandaag een belangrijke mijlpaal is bereikt. We kunnen het niet afsluiten en zullen het ons leven lang met ons meedragen, maar het is goed dat deze uitspraak is geweest. Dat doet wat met je."
Ook Odulf Niewold uit Brummen was donderdag als nabestaande aanwezig op Schiphol, waar de rechtbank Den Haag donderdag zitting hield. Hij verloor zijn 22-jarige broer Tallander bij de ramp. "In het begin van de rechtszaak vond ik het wel moeilijk en had ik een brok in mijn keel. Er zijn 298 slachtoffers gevallen, je voelt hoe groots het is. En ik ben erbij betrokken via mijn broer, dat is heftig. Maar ik ben blij dat het recht heeft gezegevierd. Het toont aan dat je hier niet mee wegkomt."

Achtbaan aan emoties

Peter Bats zegt dat het hele MH17-proces een achtbaan aan emoties blijft. "Ook tijdens de zitting merk je een afwisseling: het bewustzijn van wat er gebeurd is, maar ook boosheid, woede en verdriet. Dat komt in anderhalf uur tijd continu naar voren."
De veroordeling van Girkin, Dubinsky en Kharchenko stemt Odulf Niewold tevreden. "Ik vind het wel een goede uitspraak. Als je hoort dat de Russische federatie moreel verantwoordelijk wordt gehouden voor wat er is gebeurd, dan vind ik dat goed", zegt Odulf. Hij weet dat de drie veroordeelden mogelijk nooit echt hun straf zullen uitzitten. "Maar daar heb ik rekening mee gehouden, ik wist dat dat zo was. Ik denk dat ze nog eerder van een balkon afvallen, dan dat ze uitgeleverd worden."

Vrijspraak voor vierde verdachte

Oleg Pulatov, de vierde verdachte in het MH17-proces, werd donderdag vrijgesproken. "Er is gedegen onderzoek gedaan", zegt Niewold daarover. Ook de ouders van Rowen Bats denken er zo over. "Er is goed naar de feiten gekeken en op basis daarvan geoordeeld", zegt Peter Bats.
De leegte die Rowen en Tallander acht jaar geleden achterlieten zal nooit opgevuld worden, weten de nabestaanden. "Rowen zal op elk moment gemist blijven worden, bij iedere gelegenheid. De uitspraak is een mijlpaal, maar wij als nabestaanden hebben levenslang", verwoordt Jessica Bats. Odulf Niewold spreekt vergelijkbare woorden. "Voor sommigen zal deze dag als een soort afsluiting voelen. Zelf houd ik mijn broer altijd heel dicht bij me. Op de mooie momenten in mijn leven denk ik aan hem."
Bekijk de documentaire 'Over leven na de ramp', die Omroep Gelderland eerder maakte: