Arnhem en omstreken

Vliegtuigwrak geeft eindelijk duidelijkheid over oom Karl

Nabestaande en historicus bij bergingsplaats
Nabestaande en historicus bij bergingsplaats © OG
ANGEREN - Het vermoeden bestond er al lang. Maar deze week werd duidelijk dat de resten in de grond bij Angeren inderdaad afkomstig zijn van een Duits gevechtsvliegtuig dat in de zomer van 1943 door de Amerikanen is neergeschoten. Deze week is een begin gemaakt met de berging van het toestel en de stoffelijke resten.
Het gaat om de Duitse piloot Karl Becker. Zijn neef Werner Bauer is door de gemeente Lingewaard uitgenodigd voor het officiële moment bij de bergingswerkzaamheden. “Het was destijds voor mijn oma en ook voor mijn moeder zeer tragisch.”

Zekerheid

Bauer staat samen met Ton van Bon bij de kuil waaruit de eerste resten zijn opgegraven. De plaatselijke historicus Van Bon vond in 2000 al een stukje koelrib waardoor hij uitvond dat het ging om een Focke Wulf-toestel wat hem dichter bij familie van de vermoedelijke piloot bracht.
De vondst van een identificatieplaatje eerder deze week brengt nu zekerheid voor de neef van de piloot. Van Bon: “Voor hem maar ook voor ons is het een prima dag... Dinsdag hebben ze dat plaatje gevonden en nu is het honderd procent zeker dat het dat toestel is.”
En die zekerheid is belangrijk voor de nabestaanden. "Het doet mij veel deugd en ik denk vooral aan hoe fijn mijn moeder het gevonden had als zij geweten had dat haar lievelingsbroer gevonden was", aldus Bauer.

Programma berging vliegtuigwrakken

Het vliegtuig kan nu geborgen worden dankzij het nationaal programma ‘Berging vliegtuigwrakken met nog vermiste vliegers uit de Tweede Wereldoorlog’ dat in 2018 is gestart. Naar schatting liggen er in Nederland nog zo'n 30 tot 50 wrakken die in aanmerking komen voor dit programma.
Defensie en de gemeente Lingewaard begonnen maandag, samen met een civieltechnische aannemer, met het bergen van de delen van het vliegtuigwrak. Dat duurt één tot twee weken. De gevonden onderdelen worden daarbij naar een andere locatie afgevoerd, de zogenoemde verwerkingslocatie. Daarna gaan de wrakdelen voor verder onderzoek naar vliegbasis Woensdrecht.