Noord-Veluwe

Provincie start onderzoek naar veiligheid Zuiderzeestraatweg

Tom de Nooijer probeert de Zuiderzeestraatweg over te steken
Tom de Nooijer probeert de Zuiderzeestraatweg over te steken © Omroep Gelderland
OLDEBROEK - De provincie start op korte termijn een onderzoek naar de problemen op de Zuiderzeestraatweg in Oldebroek. Dat staat te lezen in een Mededelingenbrief van de provincie. Woensdag bood CVO-fractievoorzitter Tom de Nooijer nog een petitie aan aan de Provinciale Staten, waarin inwoners van Oldebroek de provincie opriepen de veiligheid op de weg te verbeteren.
De Gedeputeerde Staten schrijven in de mededelingenbrief dat binnen de gemeente Oldebroek in acht jaar tijd 164 ongevallen zijn geregistreerd op de Zuiderzeestraatweg, waarvan 41 binnen de bebouwde kom. Ze spreken over acht gewonden en één dodelijk slachtoffer in die periode. Daarmee scoort de weg volgens hen slechter dan andere provinciale wegen in Gelderland. Dit heeft volgens de Provincie vooral te maken met 'de positie van de fietser op de weg' en de 'relatief hoge snelheden op sommige delen van de weg binnen de bebouwde kom'.
Diezelfde punten droeg De Nooijer woensdag aan, toen hij de petitie presenteerde aan de Statenleden. Met die petitie hoopte hij duidelijk te maken dat de weg op korte termijn aangepast moet worden, om een veiligere situatie te creëren in het dorp, maar ook op de weg buiten de bebouwde kom. In de mededelingenbrief schrijven de Gedeputeerde Staten dat de weg niet eerder dan 2027 op de planning staat om opnieuw aangepakt te worden, omdat dat twee jaar geleden nog is gebeurd.

Oplossingen beoordeeld

Toch is de provincie nu bereid om een nieuw onderzoek te starten. De Nooijer benadrukte woensdag al dat inwoners van Oldebroek zelf verschillende oplossingen aangedragen hebben, die volgens hem op korte termijn overgenomen zouden kunnen worden door de provincie. Die laatste schrijft nu dat die oplossingen nog niet officieel met hen zijn gedeeld door de gemeente Oldebroek, maar dat dat wel op korte termijn gebeurt. Zodra dat gebeurd is, zal de provincie een onderzoek starten naar de situatie op de Zuiderzeestraatweg, in vergelijking tot andere provinciale wegen. Daarbij kijkt de provincie ook of de genoemde oplossingen haalbaar en betaalbaar zijn. Rond april 2023 worden de resultaten van het onderzoek verwacht.