Gelderse Vallei

Provincie moet per direct stoppen met beschieten wolf met verfkogels

Rechter heeft uitspraakgedaan over het beschieten van de niet schuwe wolf
Rechter heeft uitspraakgedaan over het beschieten van de niet schuwe wolf © Pixabay/bewerking Omroep Gelderland
OTTERLO - De provincie Gelderland moet per direct stoppen met het beschieten van de niet schuwe wolf op de Hoge Veluwe. Dat heeft de rechter woensdag bepaald nadat de Faunabescherming een zaak had aangespannen.
De provincie Gelderland liet aan de rechtbank weten dat er al handhavers op pad waren met paintballgeweren, maar er is nog niet op het dier geschoten. Dat mag nu ook niet meer van de voorzieningenrechter in Midden-Nederland. Een paintballgeweer is namelijk nog niet eerder ingezet om wolven op de Veluwe te verstoren, terwijl het tot ernstige verwondingen bij het dier kan leiden. Dit maakte de zaak zo spoedeisend dat de voorzieningenrechter direct een beslissing moest nemen.
Volgende week woensdag wordt de zaak over het schieten op de wolf inhoudelijk besproken in de rechtbank. Tot die tijd mogen handhavers dus geen paintballkogels afvuren op de niet schuwe wolf op de Hoge Veluwe.

Groen licht

De provincie kreeg eerder groen licht van de politie om niet schuwe wolven te beschieten met paintbalkogels. De schrikreactie die dat zou veroorzaken, zou de wolf wilder en meer mensenschuw moeten maken.
Volgende week wordt de zaak inhoudelijk op een zitting behandeld en daarna wordt beslist of het schieten weer door mag gaan.

Zie ook: