Gelderse Vallei

Tweede werk van kunstenaar Fernand Léger ontdekt op achterkant schilderij

Les Fumées sur les toits van Fernand Léger
Les Fumées sur les toits van Fernand Léger © Omroep Gelderland
OTTERLO - Twee voor de prijs van één, zo lijkt het te gaan met een werk van de Franse schilder Fernand Léger. Het Kröller-Müller Museum bij Otterlo opent zaterdag een tentoonstelling met het werk van de Franse kunstschilder en bij één van de werken is recent een tweede werk op de achterkant van een schilderij zichtbaar gemaakt.
Dikke lagen lijm zaten achter op het werk Le 14 juillet dat Léger met vrolijke kleuren en Franse vlaggen schilderde voor het huwelijk van een jeugdvriend. Er leefde al eerder het idee dat er achter de laag een ander werk schuil ging. 'Onherstelbaar beschadigd', was de gedachte die leefde vertelt gast conservator Sjraar van Heugten. Maar na een ingewikkelde restauratie bleek er een puntgaaf schilderij achter vandaan te komen. Dat doek is nu te zien.
Les Fumées sur les toits – de rook boven de daken kreeg het werk als titel mee. Vanaf zaterdag is na de opening van de overzichtstentoonstelling om deze twee werken heen te lopen. Een keerpunt in zijn werk wordt dit nieuw ontdekte werk genoemd, omdat Léger een ontwikkeling doormaakte naar steeds abstracter werk.
Le 14 juillet en Les Fumées sur les toits zijn beide eigendom van de Triton Collection Foundation, die meer werken in bruikleen gaven voor de tentoonstelling in het Kröller-Müller. Daarnaast bezat het Kröller-Müller al meerdere werken van Léger. 'We zijn het toonaangevende museum op het gebied van het kubisme' durft directeur Lisette Pelsers wel te stellen.
De tentoonstelling Fernand Léger en de daken van Parijs is vanaf komende zaterdag tot en met 2 april te zien in het Kröller-Müller museum bij Otterlo.