Noord-Veluwe

Honderden mensen ondertekenen petitie voor veilige weg, provincie nu aan zet

Tom de Nooijer probeert de Zuiderzeestraatweg over te steken
Tom de Nooijer probeert de Zuiderzeestraatweg over te steken © Omroep Gelderland
OLDEBROEK - De Zuiderzeestraatweg in Oldebroek is veel inwoners al lange tijd een doorn in het oog. Met het fietspad direct tegen de smalle weg aan en parkeervlakken waar auto's voor moeten uitwijken, levert de Provinciale weg regelmatig gevaarlijke situaties op in het dorp. Lokale partij Christelijk Verbond Oldebroek (CVO) startte daarom een petitie, waarin de Provincie wordt opgeroepen de weg snel veiliger te maken. Woensdagochtend leverde fractievoorzitter Tom de Nooijer 575 handtekeningen in bij de leden van Provinciale Staten.
"123 mensen in het ziekenhuis in de afgelopen zeven jaar, waarvan zes mensen helaas overleden." Sinds de Stentor de cijfers op een rijtje zette, kent Tom de Nooijer ze uit zijn hoofd. "Ze hebben het over 900 incidenten in acht jaar tijd, dat is bizar veel. Helaas..."

Fietsers kunnen nergens heen

De weg loopt weliswaar door het centrum van het dorp; de Provincie is er voor verantwoordelijk. En wie kijkt naar de indeling en inrichting van die weg, begrijpt wel waar de zorgen vandaan komen. "De weg is te smal", wijst De Nooijer aan. "Als auto's elkaar willen passeren, dan gaan ze al het fietspad op. Zeker als er vrachtwagens langs willen, die hier veel rijden, dan ontstaan er problemen. Fietsers kunnen nergens heen."
In verkiezingstijd was de Zuiderzeestraatweg ook onderdeel van debat. "Daar wordt dan ook weer gesproken over een rondweg rond het dorp. Heel realistisch is het niet dat zoiets er op korte termijn komt, en het is ook de vraag of je dat moet willen." Toch wilde CVO iets doen aan de gevaarlijke situatie. "Daarom zijn we een petitie gestart, om de Provincie duidelijk te maken dat hier echt snel iets aan moet gebeuren. Die petitie is 575 keer ondertekend, vaak ook door mensen die dat namens hun gezin doen. Mensen delen ook persoonlijke ervaringen met die weg. Daaruit blijkt wel hoe belangrijk mensen dit vinden."
Honderden mensen ondertekenen petitie voor veilige weg, provincie nu aan zet

Snelheid omlaag, extra zebrapaden

Woensdagochtend kreeg De Nooijer de ruimte om zijn petitie aan te bieden aan leden van de Provinciale Staten. In zijn toelichting legt hij uit dat sommige maatregelen volgens hem al op korte termijn genomen kunnen worden. "De snelheid omlaag of extra zebrapaden aanleggen. Pak een kwast en je lost al een deel van de problemen op", zegt hij. "En 30 kilometer per uur in plaats van 50 in de bebouwde kom, 60 daarbuiten. Uiteindelijk moet ook de weginrichting worden aangepakt. De parkeerplaatsen langs de kant van de weg zijn een deel van het probleem, daar moet een andere oplossing voor komen." Volgens De Nooijer staat de weg pas in 2030 op de planning voor een nieuwe controle van de Provincie. "Maar dat duurt te lang, de veiligheid moet veel eerder aangepakt worden."
De bal ligt nu bij de leden van de Provinciale Staten. Zij moeten beslissen of de Zuiderzeestraatweg op korte termijn aangepakt zal worden. "Ik heb in elk geval de urgentie nog eens duidelijk kunnen maken", zegt De Nooijer na afloop. "En het leek er op dat veel Statenleden ervoor openstaan om hier mee aan de slag te gaan, dus ik heb goede hoop."