Stedendriehoek / Achterhoek

Nabestaande Sabine van Doorn vreest dat daders MH17-ramp nooit in de cel komen

Sabine van Doorn op het bankje voor haar omgekomen dochter en haar gezin
Sabine van Doorn op het bankje voor haar omgekomen dochter en haar gezin © Omroep Gelderland
LOENEN - Op 17 juli 2014 veranderde het leven van Sabine van Doorn uit Loenen voorgoed. Die dag verloor ze haar dochter April, schoonzoon Barry en kleindochters Mira en Isa bij de ramp met de MH17. Het gezin uit Doesburg zat aan boord van het vliegtuig dat werd neergeschoten boven Oekraïne. Het lange strafproces tegen de vier mannen die verantwoordelijk worden gehouden hiervoor, heeft Van Doorn op de voet gevolgd. Donderdag is ze dan ook aanwezig bij de uitspraak in de rechtbank, bij Schiphol. Tegen de vier is levenslang geëist.
Op het ereveld in Loenen -niet ver waar Sabine van Doorn (79) en haar man wonen- staan vaasjes bloemen op het gras. Acht in totaal, vier naast elkaar en daarachter weer vier. "Ik breng elke week verse bloemen", vertelt Van Doorn terwijl ze het overtollige water uit de vaasjes giet. "Ik zeg altijd, hier wonen onze kinderen nu. Dat klinkt misschien gek, maar zo voelt dat." De as van het Doesburgse gezin is (met toestemming) uitgestrooid op het Ereveld. Voor Sabine is het een fijne plek. "We kwamen hier ook regelmatig met April en Barry en mijn man is er ook een keer met de meisjes geweest. Ze vonden het prachtig hier. Het straalt zo'n rust uit."

Hockeyveld in de hemel

Iets verderop staat een bankje met de namen van de vier gezinsleden erop en de datum van de ramp. "Als ik met de bloemen bezig ben, dan gaat mijn man daar vaak even zitten." Het verlies van haar dochter en haar gezin is nog elke dag voelbaar. "In het begin kwam ik hier heel vaak en vertelde ik alles wat ik meemaakte aan April. Gewoon over pappie, dat hij jarig was geweest, net zoals we vroeger met elkaar praatten. Maar de andere drie moesten ook niks te kort komen natuurlijk. Dan vroeg ik bijvoorbeeld aan Isa of er in de hemel ook een hockeyveld is."
Sabine verloor haar dochter en kleindochters bij MH17-ramp
De strafzaak tegen de vier verdachten heeft ze altijd gevolgd. "Mijn man en ik gingen er samen naar toe of we keken mee met de livestream. Sommige mensen vragen dan: 'waarom doe je dat jezelf aan?' Maar ik moet dat doen, vind ik, voor onze kinderen."

Niet in de cel

Ook zal Sabine van Doorn donderdagmiddag bij de uitspraak zijn. Er tegenop zien doet ze niet. "Nee, maar ik ben wel bang dat er daarna nog een hoger beroep komt. Dat het dan nog weer een paar jaar gaat duren." Bovendien is de vraag of de mannen uiteindelijk ook echt in de cel belanden als ze levenslang krijgen. "Zo lang ze niet buiten Rusland komen, dan kraait daar geen haan naar. En in Rusland kunnen ze doen wat ze willen. Ze komen niet in de gevangenis, nooit."