Stedendriehoek / Achterhoek

Provincie stemt ondanks 'buikpijn' in met nieuwe windmolens

Provincie stemt ondanks 'buikpijn' in met nieuwe windmolens
Provincie stemt ondanks 'buikpijn' in met nieuwe windmolens © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - De provinciale politiek heeft ingestemd met de plannen voor windturbines bij Eefde. Bij veel partijen is er wel buikpijn omdat omwonenden faliekant tegen de plannen zijn.
Maar het algemeen belang weegt voor veel partijen zwaarder. Met moties om aan te dringen op het gebruik van geluidsarme windturbines, een evaluatie over de geluidsbelasting en onderzoek naar de totale geluidshinder, probeerden de partijen de omwonenden enigszins tegemoet te komen. Maar het plan ging niet van tafel.
Omwonenden in Eefde-West vechten al jaren tegen de plannen. Bij de Raad van State kregen ze eerder gelijk omdat het eerste plan veel gebreken bevatte. Dat plan werd aangepast en vervolgens opnieuw ingediend.
Een van de kritiekpunten richt zich onder meer op de hoeveel geluid die windturbines mogen produceren. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om maximaal 45 decibel te hanteren, dit plan gaat uit van 47 decibel. Die 45 decibel is een aanbeveling.

'Incompetente gedeputeerde'

“Zes woningen zouden met 45 decibel minder hinder kunnen ervaren. Maar je kunt dan minder energie opwekken omdat windmolens vaker stil moeten blijven staan”, stelt gedeputeerde Jan van der Meer. Hij stelt dat negen procent van de omwonenden ernstige hinder kan ervaren.
In het debat was er nog een aanvaring tussen de commissaris van de Koning John Berends en PVV’er Elmar Vlottes. Vlottes noemde gedeputeerde Jan van der Meer meermaals incompetent omdat hij volgens hem geen kennis van zaken heeft. Berends vond dat te ver gaan. Hij vond dat door die opmerkingen de eerbaarheid van het ambt in het geding is.