Rijk van Nijmegen

Waarom zat de ontsnapte tbs'er Sherwin W. vast?

Sherwin Windster.
Sherwin Windster. © Politie (fotobewerking: Omroep Gelderland)
NIJMEGEN - De 27-jarige Sherwin W. staat op de Nationale Opsporingslijst van de politie. Hij zat tot juni in de Pompekliniek in Nijmegen voor een tbs-behandeling, maar wist in die maand te ontsnappen. Sindsdien ontbreekt ieder spoor van hem. Maar waar zat hij eigenlijk voor vast?
Omroep Brabant deed onderzoek naar het criminele verleden van deze voortvluchtige tbs'er. Toen W. 17 was, werd hij voor het eerst veroordeeld voor doodslag. Omdat hij minderjarig was kreeg hij een PIJ-maatregel, ook wel bekend als jeugd-tbs.
Maar in 2015 gaat het weer mis. W. krijgt verlof, maar besluit om met een vriend, Adil El B., een man te overvallen. Mick Pitai, die een behoorlijke verzameling van sieraden en juwelen in zijn bezit heeft. Dat weten ze via de schoonzoon van Pitai, Avi K., met wie W. op dat moment al een tijd contact heeft.

Een volle woning

Op 15 september slaan W. en El B. samen toe. Ze dringen het huis van Pitai binnen. Maar het huis blijkt vol: de eigenaar van de juwelen is met vier vrienden aanwezig. W. richt zijn pistool op hen, terwijl El B. hun handen met tape vastbindt.
De vrienden van Pitai moeten op de bank blijven zitten, onder toeziend oog van El B., terwijl W. Pitai zelf mee naar boven neemt. Daar zou de buit moeten zijn. Maar voor ze die bereiken weet Pitai de tape af te krijgen en ontstaat een worsteling. Het wapen van W. gaat af.
Die beweert dat hij geen idee had dat een kogel Pitai geraakt heeft. Volgens W. hebben de twee in verschillende kamers gevochten als Pitai plots in elkaar zakt. De vier vrienden op de bank beneden hebben alles gehoord. Pitai overleeft het niet.

Tbs?

Het OM eist na de overval een tbs-behandeling voor W., maar de rechter gaat daar niet in mee. In 2017 krijgt hij negen jaar cel, maar geen tbs. Dat verandert als het gerechtshof twee jaar later naar de uitspraak kijkt. De celstraf wordt verminderd naar 5,5 jaar, maar dan wel mét tbs.
El B., die de vier vrienden op de bank hield, krijgt 11,5 jaar cel. En de schoonzoon van Pitai moet 3 jaar achter de tralies verdwijnen.

Ontsnapping

Maar W. blijkt niet van plan zijn straf uit te zitten. Hij ontsnapt in juni met Luciano D. door een gat in een hek. Met een slijptol heeft Mamuka K. dat gat gemaakt. Binnen een aantal dagen worden zowel K. als D. aangehouden in Den Haag.
W. daarentegen is nog altijd spoorloos. Wie hem heeft gezien of weet waar hij is, wordt gevraagd om contact op te nemen met de politie.

Zie ook: