Rivierengebied

Dit moet je weten als je met een e-step de weg op gaat

De politie waarschuwt dat niet alle e-steps de weg op mogen.
De politie waarschuwt dat niet alle e-steps de weg op mogen. © Omroep Gelderland
Hij duikt steeds vaker op in het straatbeeld: de elektrische step. Een superhandig 'groen' vervoermiddel waarmee je je snel kan verplaatsen in de stad en dat je makkelijk kan meenemen in de bus of trein. Veel voordelen dus, maar er zijn wel een aantal regels waar je je aan moet houden. En dat weet niet iedereen, waarschuwen de politieteams van Buren en Culemborg op sociale media.
Zo wordt een step die rijdt op oplaadbare batterijen gezien als een 'bijzondere bromfiets'. Ze gaan niet harder dan 25 kilometer per uur. De meeste e-steps zijn niet goedgekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Dat betekent dat je er in Nederland niet mee de weg op mag. Als je dat wel doet, riskeer je een boete van 360 euro en inbeslagname van de step. De politie noemt Segway als een merk dat wel e-scooters levert die zijn toegestaan.
Op de website van de Rijksoverheid worden alle regels voor het gebruik van een e-step opgesomd:
• Je bent 16 jaar of ouder.
• Je hebt geen rijbewijs nodig.
• Je hoeft geen kenteken aan te vragen.
• Je hoeft geen helm op.
• Je moet de e-step verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA).
• Je plakt de sticker van de verzekeraar op de e-step.
• Je moet op het (brom)fietspad rijden.
• Als er geen bromfietspad is, dan moet je op de weg rijden.
• Je moet zo veel mogelijk rechts rijden.
• Je mag niet op de stoep rijden.
Daarnaast moet de e-step een voertuigidentificatienummer (VIN), verlichting en rode en witte/gele reflectoren hebben. Check bij de aankoop van zo'n voertuig dus of het om een goedgekeurd exemplaar gaat.

'Je hoort ze vaak niet'

De politie gaf vorig jaar al tegenover Omroep Gelderland aan zich zorgen te maken over het toenemende aantal e-steps op de weg. "Andere weggebruikers horen ze vaak niet. Daardoor neemt de kans op een ongeluk toe. Met een step waarmee je niet de openbare weg op mag, ben je ook niet verzekerd als je een verkeersongeluk veroorzaakt." Daarnaast kan je door de politie bekeurd worden voor het rijden zonder verzekering,
Bij de post van de politieteams van Buren en Culemborg staat een foto van een e-step die onder een auto is gekomen. Of het vaak mis gaat in Gelderland, kan de politie niet zeggen. "Het aantal ongevallen specifiek met stepjes is niet uit te splitsen." Ook is niet bekend hoeveel e-step de politie in onze provincie al van de weg heeft gehaald.
Mogelijk komen er in de toekomst aparte regels voor lichte elektrische voertuigen.