Liemers

Buurt weigert kerstverlichting weg te halen

Bewoners van de Privaslaan in Zevenaar zijn maar wat trots op de kerstverlichting.
Bewoners van de Privaslaan in Zevenaar zijn maar wat trots op de kerstverlichting. © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - Met nog zo'n vijf weken te gaan tot kerst hangt de kerstverlichting in de Privaslaan in Zevenaar er al in vol ornaat bij. Mark Dappers en zijn buren spannen zich al enkele jaren in om de buurt om te toveren tot een waar Winter Wonderland. Niet alleen de voortuinen, maar ook de stoep moest er dit jaar aan geloven en dat vindt de gemeente Zevenaar onwenselijk.
“Ineens stond iemand van Handhaving bij mijn buurvrouw op de stoep”, vertelt Dappers. “Dat we zo snel mogelijk de kerstversiering van de openbare weg moesten halen.”
De gemeente eist van de buurtbewoners dat zij vóór vrijdag de versiering verwijderen. Doen ze dit niet, dan volgt een boete en haalt de gemeente de lichtsnoeren alsnog weg.
Nee, nee, nee, nee, nee, nee. We halen ze niet weg
"Ik stond net mijn tanden te poetsen, toen ze aanbelden", zegt een nog steeds verbouwereerde Kees Waalboer. "Ik moest het schuim in mijn mond doorslikken om ze te woord te kunnen staan. Het moet eraf, dat is gevaarlijk, zeiden ze. Waar slaat dat nou op? Het is waardeloos." Zijn vrouw Sylvia is al even boos. "Nee, nee, nee, nee, nee, nee", zegt ze. "We halen dat niet weg, nee!"
De buurt is het niet eens met het besluit van de gemeente

Vergunning voor de verlichting

De kerstverlichting van Dappers en zijn buren zit vast aan bomen van de gemeente. Daardoor hangen de lampjes boven de stoep. Dit is in veel gemeenten verboden. Zevenaar heeft aangegeven dat er een vergunning aangevraagd kan worden, maar deze aanvraag zal hoogstwaarschijnlijk pas aan het einde van dit jaar worden behandeld.
De boa die dinsdag de kerstverlichting in de Privaslaan inspecteerde, zegt dat hij de lampjes kon aanraken wanneer hij eronder stond. "Dat is niet de bedoeling. De verlichting hoort een stuk hoger te hangen. Nu kunnen mensen erbij, en wanneer ze het dan stuktrekken komt de bedrading op de grond te liggen. Zo'n situatie wil je niet, ook niet als het om zwakstroom gaat. Als het toch misgaat, zijn wij als gemeente verantwoordelijk", legt hij uit.
De kerstverlichting moet nu op korte termijn verwijderd worden, heeft de buurt te horen gekregen. Dat zagen ze niet aankomen. “We doen dit al jaren en krijgen alleen maar positieve reacties van andere buren. Mensen stoppen zelfs met de auto voor de deur om alles goed te kunnen bekijken.”

'Het is maar 3 volt'

Om die reden is het weghalen van de versiering voor Dappers dan ook absoluut geen optie: “Het is altijd voor iedereen leuk geweest, maar de gemeente gunt ons gewoon geen kerstgevoel.”
"En brandgevaarlijk?," roept Kees. "Ik durf de snoeren met mijn tanden door te bijten. 3 volt is het, pfff."
De laag gehangen verlichting is niet de enige overtreding, zag de boa dinsdag. De bewoners hebben schroeven of bouten in de bomen geboord of geslagen, constateerde hij dinsdag. "Het is niet de bedoeling dat bomen in de gemeente beschadigd worden, dus ook dat kan niet."

Is dit de Intratuin?

Dan lopen er twee vrouwen die een hondje uitlaten over de stoep onder de lichtsnoeren door. "Het lijkt hier wel de Intratuin", zegt één van hen. "Dames, hebt u last van die snoeren? Hangen ze te laag?" vraagt Kees. Dat blijkt niet het geval. "Morgen zullen we de snoeren nog iets strakker hangen", belooft Kees, maar hij is niet bereid te buigen voor de gemeente.