Stedendriehoek

Wordt het je even te veel? In dit logeerhuis kun je op adem komen

BRUMMEN - Je baan verliezen, spanningen in je omgeving, een scheiding, een sterfgeval, een burn-out. Het kan iedereen overkomen, zeggen de initiatiefnemers van Logeerhuis EVEN in Brummen. Vanaf januari kunnen mensen hier 'even' op adem komen.
Het logeerhuis is een plek die niet verward moet worden met bijvoorbeeld de crisisopvang, bedoeld voor mensen die plots onderdak of een veilig adres nodig hebben. Het idee van het logeerhuis is juist dat mensen een eigen huis hebben, en daar na hun verblijf weer naar terugkeren. "Het logeerhuis is een plek om tot rust te komen en te resetten", zegt Marcel Korte.

'Droom die uitkomt'

In totaal mogen logés een paar nachten tot maximaal twee weken verblijven op landgoed de Michaelshoeve. Marcel Korte en Tootje Hupkes uit Eerbeek zijn de drijvende krachten achter het burgerinitiatief. "We zijn het derde project in Nederland op dit gebied", zegt Korte, bij wie het idee voor het logeerhuis begon.
Wordt het je even te veel? Hier kom je op adem
Het zaadje werd al geplant toen hij jaren geleden zelf kampte met een verslaving en in een zorginstelling verbleef. "Ik miste bij mijn traject een goed netwerk, uiteindelijk heb ik het geluk gehad dat ik de juiste mensen trof waar ik af en toe en kop koffie mee kon drinken, maar dat we dit nu kunnen opzetten is echt een droom."

Gevangen door schaamte

Korte zag zowel als cliënt, en later als hulpverlener in de verslavingszorg, dat een goed netwerk cruciaal is. "In een zorginstelling krijg je trainingen en therapieën, maar je wordt niet klaar gemaakt om weer naar buiten te gaan."
Wim Slinkman (56) uit Brummen kan dat beamen. Vanuit een GGZ-instelling ging hij jaren geleden weer op zichzelf wonen, zonder een goed netwerk. "Ik was gevangen door schaamte en angst. Op een plek als deze kun je gewoon zijn wie je bent, dus ik vind dit een heel mooi initiatief."

Zorginstelling?

Uiteindelijk zette Slinkman zelf stappen naar vrijwilligerswerk en bezocht hij ook plekken waar hij lotgenoten ontmoette. "Ik kwam er op zo'n soort locatie achter dat ik niet de enige was die aan het knokken was,. Als je dan elkaar kan ondersteunen door je verhaal te delen, dan haal je daar winst uit." Slinkman is nu vrijwilliger bij het logeerhuis.
Korte benadrukt het sociale aspect van het project, dat niet als zorginstelling gezien moet worden. "Inhoudelijke zorg verlenen we hier niet. Als je bijvoorbeeld verslaafd bent en nog in je gebruik zit, dan ben je hier niet welkom. Wij zijn wel aanwezig, maar deze plek is geen plek voor als het echt crisis is, het is juist ter voorkoming van verder afglijden."

'Niet meteen aan een pilletje'

Het duo hoopt op een preventieve werking. "We willen aan de voorkant wat aanbieden. Dus niet meteen specialistische hulp maar samen dingen oplossen, door ervaringen te delen en niet meteen aan een pilletje of zware gesprekken."
In totaal zijn er tien plekken in het pand aan de Zutphensestraat. Momenteel zijn Hupkes en Korte druk bezig met de inrichting van de slaapkamers en gemeenschappelijke ruimtes. "We hebben een creatieve ruimte, je kunt in de tuin werken, je mag boodschappen doen, fietsen, dingen die je thuis ook doet."

Tuinieren en koken

's Avonds is het wel de bedoeling om samen te koken en eten. Korte en Hupkes zijn aanwezig voor tips, gesprekken en begeleiding. "Dit is vooral een plek waar je na kan denken over: wat heb ik straks thuis nodig om weer beter te kunnen functioneren?"
Inwoners - 18 jaar of ouder - van de gemeenten Brummen, Apeldoorn, Epe, Hattem, Heerde en Voorst kunnen vanaf januari gebruikmaken van de gratis voorziening. De zes gemeenten subsidiëren het project samen.