Gelderse Vallei

Hier kunnen daklozen deze winter in een tent overnachten

Zwembad de Vrije Slag krijgt een noodopvang.
Zwembad de Vrije Slag krijgt een noodopvang. © Google Maps
BENNEKOM - De gemeente Ede creëert een noodopvang voor dak- en thuislozen op het terrein van Zwembad de Vrije Slag in Bennekom. De noodopvang is bedoeld voor mensen die nu buiten slapen. Op het terrein komt een grote tent.
Buitenslapers kunnen of willen niet geholpen worden in de reguliere opvang. Maar bij wet is verplicht dat de gemeente moet zorgen voor een winterregeling om te voorkomen dat zij buiten slapen als het vriest. Daarom krijgen zij bij het zwembad een sober onderkomen met bed, bad en brood.

Maximaal 20 mensen

Het college heeft voor de noodopvang voor maximaal 20 mensen een vergunning aangevraagd van 1 december tot en met 31 maart. De noodopvang is dan geopend van 17.00 uur ‘s middags tot 9.00 uur ’s ochtends de volgende dag.
De gemeente hoopt dat 1 december gehaald gaat worden. "Maar het kan ook een tot twee weken later worden, want er kan nog bezwaar worden gemaakt tegen de vergunning", laat een woordvoerster van de gemeente Ede weten.

Weinig huizen in de buurt

Zij wijst er wel op dat er weinig mensen wonen in de buurt van de geplande noodopvang. "Er staan voornamelijk een paar boerderijen en er is een tennisvereniging. Iets verder staan meer rijtjeshuizen."
De woordvoerster zegt dat ze niet in kan schatten of er buurtbewoners daadwerkelijk bezwaar gaan maken tegen de noodopvang. "Maar we willen die wel beschikbaar hebben als het echt koud wordt."

Zie ook: