Rijk van Nijmegen

Vierdaagse krijgt een 8, maar ook kritiek op wc's en waterpunten

Vierdaagsewandelaars in de rij voor toiletten
Vierdaagsewandelaars in de rij voor toiletten © ANP
NIJMEGEN - De 4Daagse en de Vierdaagsefeesten scoren beide een dikke 8. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente Nijmegen door een extern bureau heeft laten uitvoeren. Maar deelnemers hebben ook punten van kritiek.
De 4Daagse wordt met een 8,6 gewaardeerd en de Vierdaagsefeesten een 8,4. Van de bezoekers raadt 91 procent aan om de intocht te bezoeken en 95 procent de Vierdaagsefeesten.

Meer gratis wc's

Desondanks worden er meerdere verbeterpunten genoemd. Zo wordt voor beide evenementen gevraagd om meer (gratis) wc's, met name voor vrouwen, en gratis water en meer plekken waar water kan worden getapt.
Bezoekers van de 4Daagse willen daarnaast meer vuilnisbakken en betere parkeergelegenheid. Ook zijn verbeteringen aan de tribunes gewenst.
Bij de Vierdaagsefeesten betaalden mensen afgelopen jaar 50 cent statiegeld op een plastic beker voor je drankje. Als je die beker dan inleverde, hoefde je die 50 cent niet opnieuw te betalen. Doel was minder vervuiling door plastic. Bezoekers willen echter dat als je je beker inlevert, je die 50 cent weer terugkrijgt. Daarnaast willen bezoekers goedkoper eten en drinken.

Economisch belang groot

Het economisch belang van de evenementen is groot. Bezoekers van de 4Daagse-intocht gaven dit jaar naar schatting ruim 2,4 miljoen euro uit aan vooral eten en drinken. Bezoekers van de Vierdaagsefeesten gaven bijna 64 miljoen uit.