Gelderse Vallei

Vandalen verven regenboogbankje Ede zwart: 'Ik vind het heel verdrietig'

De bank in originele staat (boven) en de zwartgeverfde versie.
De bank in originele staat (boven) en de zwartgeverfde versie. © Gemeente Ede / Elyse van den Brink / EdeStad.nl (beeldbewerking Omroep Gelderland)
EDE - Slechts acht maanden heeft het regenboogbankje in het centrum van Ede standgehouden. Wat in maart verrees als een steunbetuiging aan de LHBTI-gemeenschap in Ede, is nu doelwit geworden van vandalen.
Onbekenden besmeurden het bankje, dat op de hoek van de Molenstraat en de Grotestraat staat, in de nacht van maandag op dinsdag met zwarte verf. De regenboogkleuren die eerder te zien waren, zijn nu verdwenen. De gemeente spreekt van 'een teleurstellende actie' en zegt dat dit aantoont dat er ook in de gemeente Ede nog genoeg werk te doen is.
"Ik ben er vanmiddag even langs gereden en vond het heel verdrietig om te zien dat het bankje was zwartgelakt", zegt wethouder inclusie Karin Bijl. "Het lijkt alsof de gemeenschap er niet mag zijn, dat dat de boodschap is. Dit is niet de chique manier om je mening te uiten."

'Het zal een statement zijn'

Een kapster die met haar salon vlak bij het bankje zit, zegt dat het bankje niet bekendstaat als omstreden. "Toeristen zitten er even op, fietsers rusten er even op uit", zegt ze. "Maar dit zal wel een statement zijn, ja. Jammer dat het zo moet zijn."
Onderhoudsmedewerkers hebben het bankje inmiddels gedemonteerd. Het wordt elders opnieuw gelakt in de regenboogkleuren en daarna teruggeplaatst. Wethouder Bijl zegt dat de gemeente daarmee een signaal af wil geven. "Dat we echt voor het bankje staan - en dat het nodig is om regenbooggemeente te zijn en in ons beleid nóg meer aandacht te besteden aan de dialoog. We moeten in gesprek blijven om elkaar te begrijpen en inlevingsvermogen te hebben in het wat het betekent om je kleur te laten zien."

Maar heeft dat zin?

De kapster denkt dat het opnieuw schilderen van de regenboogbank niet het gewenst effect zal hebben. "Ik verwacht dat het gewoon weer wordt overgeschilderd. Het zal tegen elkaar op gaan. Het is wat het is, hè? Het blijft Ede. De gemeente wil een statement maken voor de samenleving. Een bepaald type is daar denk ik toch tegen. Dat blijft helaas altijd een issue."
Zo zag het bankje er in maart uit na de onthulling:
© Gemeente Ede