Noord-Veluwe

Waarom je niet zomaar aardgas door het goedkope propaan kan vervangen

Propaangas is niet voor iedereen bruikbaar.
Propaangas is niet voor iedereen bruikbaar. © ANP
OLDEBROEK - Steeds meer bedrijven en particulieren schakelen over van het dure aardgas naar het goedkopere propaan. Voor wie is propaan interessant? We zetten de verschillen op een rijtje.
Aardgas en propaan zijn beide gassen die bij verbranding voor warmte zorgen. De calorische waarde van propaan is zelfs hoger dan die van aardgas. Dat betekent dat een liter propaan dus méér warmte bevat dan een liter aardgas.
Aardgas zit in de grond, propaan is een afvalproduct; het komt vrij bij het kraken (raffineren) van aardolie. Propaan is zwaarder dan lucht, terwijl aardgas lichter dan lucht is.

Wie gebruikt al propaan?

Veel boeren gebruiken propaan om bijvoorbeeld uien te drogen. En op menig erf kom je een propaantank tegen, vooral als er geen aardgasleiding in de buurt ligt. Nu de prijs van aardgas hoger is dan die van propaan, schakelen veel mensen en bedrijven over op propaan: vakantieparken, attractieparken, kastuinbouw en bakkers.

Voor wie is propaan interessant?

Op de camping of in het tuinhuisje zonder gasaansluiting is de gastank met propaan al jaren in gebruik. Maar of je er als particulier je huis mee kan verwarmen is maar de vraag. Voor propaan geldt strenge wetgeving.
Zo is het voor de leverancier niet toegestaan met een tankauto vol propaan door een woonwijk te rijden, op weg naar de klant om even een gastank te vullen. Van belang is ook de afstand van de gastank tot de dichtstbijzijnde bebouwing. Die afstand mag niet minder zijn dan 7,5 meter. Bovendien moet de gastank zeker 5 meter van de erfgrens afstaan. Propaan is dus alleen op het platteland en op sommige industrieterreinen toegestaan.

Wat vindt de deskundige?

Volgens energiedeskundige René Peters van onderzoeksinstituut TNO is propaan op dit moment wel aantrekkelijk. "Propaan is nu relatief goedkoop. De markt voor propaan is klein en niet gekoppeld aan de prijs van aardgas, eigenlijk meer aan de prijs van olie. En de olieprijs is veel minder gestegen dan die van aardgas, dus is propaan ineens de goedkoopste geworden."
Of overschakelen van aardgas naar propaan voor iedereen een goed idee is, betwijfelt Peters. "De aardgasprijs zal naar verwachting wel weer gaan dalen en dan heb je allerlei investeringen gedaan zoals een gastank aangeschaft, vergunningen aangevraagd en leidingen gelegd. Het is maar de vraag of dat rendabel is voor een particulier of mkb'er."