Rijk van Nijmegen

Nieuw Nijmeegs zwembad moet kinderfeestjes in Nijmegen houden

Jan Massinkhal
Jan Massinkhal © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het Nijmeegse stadsbestuur wil op de plek van de Jan Massinkhal een nieuw zwembad maken ter vervanging de zwembaden Dukenburg en West. De Jan Massinkhal maakt daarbij plaats voor een gloednieuwe sporthal.
De locatie bij de Jan Massinkhal kwam na een haalbaarheidsonderzoek als beste uit de bus. Het nieuwe zwembad moet daarbij een belangrijke impuls geven aan het omliggende gebied de Winkelsteeg, waar woningbouw en (kleine) bedrijven gepland staan.

Oude sporthal moest toch vervangen worden

Het nieuwe zwembad bleek te groot om naast de huidige Jan Massinkhal te bouwen. Daarom maakt de veertig jaar oude hal ruimte voor een nieuwe sporthal die meegenomen wordt in de ontwikkeling van het zwembad. Voordeel van die gecombineerde nieuwbouw is dat de CO2-uitstoot van beide zo behoorlijk gereduceerd wordt. En gezamenlijke ontwikkeling zorgt voor intensief en multifunctioneel ruimtegebruik.
Vervanging van de huidige Massinkhal kost wel 17,1 miljoen euro maar de oude hal moest op den duur toch vervangen worden, zo redeneert het stadscollege. Die nieuwe sporthal kan door een tussenwand ook in tweeën worden gedeeld, zo licht wethouder Broeren toe.

"Kinderfeestjes niet meer naar zwembad Oss"

Het zwembad krijgt met twee wedstrijdbaden evenveel capaciteit als zwembad Dukenburg en West bij elkaar. Bovendien komen er in het recreatieve bad interactieve geluid- en lichtelementen. Wethouder Broeren: “De wens van de raad was ook dat de kinderfeestjes in Nijmegen moeten blijven en niet meer naar Oss moeten gaan, dus daar gaan we nu voor zorgen.”
Voor het nieuwe zwembad is in de komende jaren 48,5 miljoen euro gereserveerd. Als de raad de plannen goedkeurt moet de bouw in 2025 beginnen.