Gelderse Vallei

'Vuurwerkchallenge' in Ede meteen onderwerp in landelijke voorlichting

Het stuk vuurwerk dat bij een vuurwerkchallenge dwars door de zool van de schoen ging.
Het stuk vuurwerk dat bij een vuurwerkchallenge dwars door de zool van de schoen ging. © Politie Ede
EDE - Halt speelt in hun voorlichting op scholen meteen in op de 'vuurwerkchallenge' uit Ede die rondgaat op mediakanaal TikTok. Dat zegt woordvoerder Willem Lammerink van Halt.
Een minderjarige jongen uit Ede liep een derdegraads brandwond toen hij de challenge wilde nadoen die hij op TikTok zag. Op sociale media gaan video's rond waarbij jongeren worden aangespoord om op een onveilige manier vuurwerk af te steken. Bij de jongen in Ede ging het mis toen hij, net als in het TikTok-filmpje, op een stuk vuurwerk ging staan en erop stampte. Het vuurwerk bleef vastzitten in zijn zool en ging vervolgens af. De ontbranding ging dwars door de zool en zorgde voor de ernstige brandwond.

'Kinderen schrikken erg'

Ook bij Halt zijn zorgen over dit soort incidenten. "In onze voorlichtingen zit al een verhaal over de TikTok-challenge", vertelt Lammerink. "In onze vuurwerkvoorlichting zitten altijd al video's. Kinderen schrikken daar heel erg van."
"In deze periode is heel veel vraag naar dit soort voorlichtingen. Dan hopen we dat het anderhalve maand blijft hangen en dat de kinderen voorzichtig doen." Of de voorlichting daarna ook effect heeft, weet Lammerink niet. "De impact over een jaar is moeilijk in te schatten. Daarom zijn er een boel scholen die de voorlichting na een jaar herhalen."

'Trainingen worden aangepast'

"We geven de voorlichting aan groep 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Van 10 tot en met 14 jaar dus." Officieel moet je 13 jaar zijn om op TikTok te mogen. "Maar ik denk niet dat daarop wordt gecontroleerd op TikTok", aldus Lammerink.
"Dit speelt", verwijst hij naar de 'vuurwerkchallenge'. "Iedereen weet het. En sowieso: als er iets in de klas leeft, dan spelen de collega's daarop in. Het zijn geen vaststaande trainingen." En daarom wordt er dus in de voorlichting op geanticipeerd.