Noord-Veluwe / Achterhoek

Bakkers schakelen over op propaan: 'Drie keer goedkoper dan aardgas'

In deze bakkerij wordt al propaangas gebruikt
In deze bakkerij wordt al propaangas gebruikt © Omroep Gelderland
OLDEBROEK - Het lijkt wel of elk bedrijf overschakelt op propaangas. Boeren, de glastuinbouw, vakantieparken en nu ook bakkers. Propaan is nu veel goedkoper dan aardgas en dat is gunstig voor grootverbruikers zoals bakkerij Schuld in Oldebroek.
Sinds een kleine maand branden de broodovens van deze bakker niet meer op aardgas. "Veel te duur", zegt eigenaar Aart-Jan Schuld. "Propaangas is drie keer goedkoper en dat kan dus de redding zijn voor bakkers om uit de energiecrisis te komen. Onze vaste lasten werden door aardgas zó hoog dat er een oplossing moest komen. Propaan is een afvalproduct, dus eigenlijk best wel klimaatneutraal. "

Bekend van de camping

Propaan is niet nieuw. De meeste mensen kennen het van het gastankje op de camping. Ook veel boeren gebruiken propaan, vooral in gebieden waar niet direct een aardgasleiding ligt.
Normaal is propaan iets duurder dan aardgas omdat het in flessen zit en dus veel bewerkelijker. Maar sinds de aardgasprijs zo enorm is gestegen, is propaan ineens een goedkope oplossing geworden.

Nu relatief goedkoop

Volgens René Peters van onderzoeksinstituut TNO is propaan op dit moment wel aantrekkelijk. "Propaan is nu relatief goedkoop. Dat komt omdat het een restproduct is dat ontstaat bij het raffineren van olieproducten", legt hij uit.
Of overschakelen van aardgas naar propaan voor iedereen een goed idee is, betwijfelt Peters. "De aardgasprijs zal naar verwachting wel weer gaan dalen en dan heb je allerlei investeringen gedaan zoals een gastank aangeschaft, vergunningen aangevraagd en leidingen gelegd. Het is maar de vraag of dat rendabel is."
Dat weerhoudt bakker Maurice Ebbers uit Terborg er niet van om ook over te schakelen op propaan. "Zo snel mogelijk. Het is de enige manier om het hoofd boven water te houden. De ovens moeten branden anders is er geen brood."
Bekijk waarom propaan een goed alternatief is voor aardgas:
Propaangas redding voor bakkers?