Stedendriehoek

Buurt wil dat buurman vertrekt na explosie, verhuurder neemt juridische stappen

Een explosie schrok de buurt op
Een explosie schrok de buurt op © Luciano de Graaf
APELDOORN - Bewoners van de Valetastraat in de Apeldoornse wijk Zuidbroek maken zich zorgen om hun veiligheid. Na een explosie bij de voordeur werd een huis in de straat op last van de burgemeester afgesloten. Eerder dan verwacht, mag de bewoner terugkeren. Woningverhuurder REBO bereidt juridische stappen voor tegen de bewoner van het pand. Intussen houden handhavers een oogje in het zeil. Ook hangt er een politiecamera.
“Schijnveiligheid”, noemt een buurman de camera die door de gemeente en politie in de straat is geplaatst. Na een explosie bij de voordeur van één van de rijtjeswoningen eind oktober, sloot de burgemeester het pand voor vier weken 'om rust te creëren in de buurt'.
Na tweeënhalve week mag de bewoner terugkeren. Volgens de gemeente is er 'geen (juridische) reden meer' om de woning gesloten te houden.

Veel overlast

Bij de woning zijn volgens buurtbewoners al langer problemen. “De maat is vol”, zei een buurvrouw een dag na de explosie. “We ervaren veel overlast. Nu is het een explosie, laatst is hij in zijn huis opgepakt door een arrestatieteam, dan weer een incident met een baksteen.”
Ze vervolgt: “Ik heb al weet ik veel hoeveel mensen dat huis zien ingaan. Een keer tilden ze allemaal jerrycans naar binnen. Ik voel me niet veilig.” De politie kan niet bevestigen of de bewoner inderdaad door een arrestatieteam is opgepakt. Mede vanwege hun veiligheid blijven buurtbewoners liever anoniem.

Camera

Volgens de gemeente monitort de politie de omgeving goed en zijn er geen signalen die duiden op acute situaties. Handhavers, die de voor- en achterkant van het huis inspecteren, zeggen ter plaatse een paar keer per dag langs te komen.
“De beelden van de camera worden bekeken in een meldkamer, op dezelfde plek waar bijvoorbeeld ook de beelden uit de binnenstad worden gecontroleerd”, aldus een handhaver.
Een camera en boa's moeten de buurt veiligheid bieden
Een camera en boa's moeten de buurt veiligheid bieden © Omroep Gelderland
“Hopelijk filmt hij niet in mijn huis”, zegt een buurvrouw kritisch over de camera. Een buurman vindt de oplossing te beperkt: “ze kunnen natuurlijk ook achterom hè? Ik heb hem al gehoord in zijn achtertuin.” Een andere buurtbewoonster ziet de camera liever niet: “Maar als het dan toch moet, dan maar zo.”

Juridische stappen

Omwonenden klaagden veelvuldig over de bewoner bij woningverhuurder REBO. Die zegt de klachten te verzamelen: “We bouwen er een dossier van op, zodat dit in een rechtszaak kan worden gebruikt”, aldus een woordvoerder van REBO, die zegt tegelijkertijd zo goed mogelijk samen te werken met de gemeente en politie. De verhuurder informeerde omwonenden per brief over de terugkeer van de bewoner.
De verhuurorganisatie meent er alles aan te doen wat juridisch mogelijk is om de problemen op te lossen. “Maar we zijn gebonden aan regels van huurbescherming. REBO is niet gerechtigd om de huurovereenkomst eenzijdig te ontbinden, dat kan alleen door tussenkomst van een rechter. Momenteel zijn we bezig met het nemen van juridische stappen die daarvoor nodig zijn."
De politie onderzocht de explosie die buurtbewoners omschreven als 'een keiharde knal'. De resultaten van dat onderzoek kan de politie nog niet delen.

Zie ook: