Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Limburg speelt een hoofdrol in Verhaal van Gelderland

Gelders-Limburgse Munsterkerk in Roermond
Gelders-Limburgse Munsterkerk in Roermond © Omroep Gelderland
ARNHEM - De provincie Limburg heeft een prominente plaats in het nieuwe boekwerk Verhaal van Gelderland. De reeks bestaat uit vier delen en in twee daarvan komen Noord- en Midden-Limburg met grote regelmaat voor. Daar is een goede reden voor. Roermond en Venlo zijn begonnen als grote steden in het hertogdom Gelre net als bijvoorbeeld Zutphen, Nijmegen, Arnhem, Harderwijk, Zaltbommel en Doetinchem.
Dolly Verhoeven, bijzonder hoogleraar Gelderse geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, leidde het schrijfproces rond het overzichtswerk Verhaal van Gelderland. “Er was geen enkele discussie of we Noord- en Midden-Limburg in de boeken zouden betrekken. Deze regio vormt een onlosmakelijk deel van de Gelderse geschiedenis. Net als het Duitse grensgebied. Hier is de latere provincie Gelderland zelfs ontstaan rondom de huidige steden Wassenberg en Geldern.”

Overkwartier van Gelre

Tot de jaren 1580 vormden het huidige Noord- en Midden-Limburg samen met het Duitse grensgebied het Overkwartier van het hertogdom Gelre. Roermond was de hoofdstad. Het Gelderse Overkwartier liep door tot vlak voor de poorten van Sittard in het zuiden.
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog bleef Roermond in handen van de Spaanse koning terwijl de kwartieren van Nijmegen, Zutphen en Arnhem onderdeel werden van de Nederlandse republiek. Toch bleef het Overkwartier nog tweehonderd jaar bekend staan als Gelre.
De Franse revolutie maakte daar een einde aan. Koning Willem I voegde het Gelderse Overkwartier in 1815 samen met het noordelijke deel van het middeleeuwse hertogdom Limburg en gaf die naam aan de nieuwe provincie in het Koninkrijk der Nederlanden.

Glorietijd

Het tweede boek van het Verhaal van Gelderland beschrijft de opkomst en glorie van het graafschap en latere hertogdom Gelre. Schrijvers Bert Thissen en Jeroen Benders beginnen hun verhaal met een paginagrote foto van kasteel Montfort. De burcht ligt vlak bij Roermond en beheerste eeuwenlang het zuidelijkste deel van het Gelderse hertogdom.
De vrijwilligers die de kasteelruïne onderhouden, koesteren de banden met Gelderland. Iedere jaar organiseren ze een groot Gelders feest om te benadrukken dat de glorietijd van de burcht te maken heeft met haar belangrijke positie in het hertogdom Gelre.

Ridders van Gelre

De Ridders van Gelre reizen vanavond door het oude Overkwartier van Gelre in de derde aflevering van hun nieuwe tv-serie. Ze ontdekken een verlaten kasteelruïne in Horst aan de Maas die een belangrijke rol speelde in het middeleeuwse Gelderland.
In Roermond bezoekt Ridder René het praalgraf van een Gelderse graaf en gravin en Ridder Bas doet inspiratie op in het Limburgs Museum dat in Venlo staat. Ridders van Gelre is vanaf 17.15 uur te zien en wordt ieder uur herhaald.
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.