Stedendriehoek

Deze expert vindt dat TikTok challenges uitlokt: 'Ouders, kijk mee met je kind'

TikTok is bedoeld voor kinderen vanaf 13 jaar.
TikTok is bedoeld voor kinderen vanaf 13 jaar. © ANP
APELDOORN - "Kijk mee wat jonge kinderen op TikTok zien. Is het wel gezond?" Dat is het advies van TikTok-expert Laurence de Wilde uit Apeldoorn naar aanleiding van een mislukte 'vuurwerkchallenge' in Ede. Volgens hem lokt het sociale media kanaal kinderen uit om mee te doen aan dat soort challenges.
Een minderjarige jongen uit Ede wilde de 'vuurwerkchallenge' nadoen. Toen hij, net als in het TikTok-filmpje, op een stuk vuurwerk ging staan en erop stampte. Het vuurwerk bleef vastzitten in zijn zool en ging vervolgens af. De ontbranding ging dwars door de zool en zorgde voor een ernstige brandwond.

'Makkelijk na te doen'

"Op TikTok is het makkelijk om een concept na te doen. Als er op een liedje een leuke actie is bedacht, dan kun je dan makkelijk zelf ook doen. En dan is het hopen op snel veel views. Al lukt dat in negen van de tien gevallen niet. Maar als het wel lukt, is het je claim to fame."
Het zorgelijke is dat veel jonge mensen daarin meegaan
"Het lokt heel erg uit om het zelf te proberen. Het concept ligt klaar, je hoeft er maar op te klikken. Het zorgelijke is dat veel jonge mensen daarin meegaan. TikTok is vanaf 13 jaar, maar ik denk dat er jongere kinderen op zitten die een andere geboortedatum invullen of die door hun ouders zijn aangemeld", zegt De Wilde. En voor die ouders ziet De Wilde dus een taak: meekijken wat hun kinderen op het social medium doen.

TikTok verbieden?

Internetdeskundige Alexander Klöpping pleit ervoor om TikTok te verbieden. "Daar kan ik me wel in vinden", stelt De Wilde. "Het is heel erg verslavend en het is een vergelijkingsmedium. Dus is er al snel een strijd om de roem. Bovendien is het een Chinees staatsbedrijf, is het wel zo slim om dat te gebruiken?"
Als iemand vreemdgaat, wordt dat bijvoorbeeld met naam en toenaam bekendgemaakt
De Wilde ziet ook andere negatieve uitingen op TikTok. "Pesten en belachelijk maken. Als iemand vreemdgaat, wordt dat bijvoorbeeld met naam en toenaam bekendgemaakt. Als je ongeluk hebt, gaat dat viral en zien 100.000 mensen het. Dat is niet leuk. TikTok probeert dat soort dingen wel te verwijderen, maar dat lukt niet meteen. Zo stonden er een tijdje geleden porno-achtige beelden op."
Zijn advies is dan ook: "Denk goed na waar je mee bezig gaat. Kom niet in een negatieve spiraal." De politie raadt hij aan actief te zijn op TikTok. "En reageren op dit soort posts met goede voorlichting."

Meest mediawijze klas

Vorige week werd een landelijke wedstrijd gehouden voor leerlingen van groep 7 en 8 om hen spelenderwijs basiskennis op te laten doen op mediagebieden als social media, kunstmatige intelligentie, nepnieuws, privacy en online pesten. Groep 8 van de Trompetter uit Angerlo won die wedstrijd in Gelderland en is de meest mediawijze klas.