Stedendriehoek

Jaap en Niels halen bijna twee ton binnen voor hun nieuwe boerderij

EMPE - Ruim een maand na de start van de eerste crowdfunding hebben ruim honderd mensen geïnvesteerd in Erve Kiekebos in Empe. Op deze boerderij moet straks de biodiversiteit centraal staan, alleen is daar wel een eerst geld voor nodig.
Het duo is blij met de steun voor hun bedrijf. "Zo mooi dat ook in deze roerige tijden veel mensen en bedrijven zelf onderdeel willen zijn van een gezond lokaal voedselsysteem dat de natuur en mensen laat opbloeien", reageren Jaap Fris en Niels Moshagen.

Ze zijn er nog niet

De crowdfunding is bedoeld om ervoor te zorgen dat Erve Kiekebos financieel zelfstandig wordt. In eerste instantie hebben de heren dit jaar 350.000 euro nodig om het boerenbedrijf aan de Breestraat in Empe te runnen, waar alles draait om samenwerken met de natuur. "Dus zonder zware machines, kunstmest en bestrijdingsmiddelen."
Wie investeert in het project wordt een klein beetje eigenaar van de grond onder de boerderij. "Zo betrekken we mensen uit de buurt en van verder weg bij deze mooie plek." De bedoeling is dat er groente, fruit en eieren wordt geproduceerd voor mensen uit de regio. "Afgelopen weekend is er een fruitpluktuin geplant en volgend jaar verdubbelt het areaal aan compostbedden waarop we groenten en kruiden telen."

Focus op een gezonde bodem

Erve Kiekebos bestaat ongeveer een jaar, hiervoor was er een melkveebedrijf gevestigd op de locatie. Stichting Lenteland kocht dit bedrijf, inclusief 19 hectare land, en ging op zoek naar boeren die het anders zouden willen doen.
Niels: "Wat regeneratief boeren zo anders maakt, is dat we er zowel voedsel produceren, als de natuur en het landschap versterken. We besteden veel aandacht aan een gezonde bodem en natuurlijke processen. Hierdoor komen er hele gezonde producten van het land."
Bekijk hier hoe boeren Jaap en Niels het willen aanpakken:
Al ruim 100 mensen investeerden in startende boeren in Empe
Zie ook: